Digitalni marketingDruštvene mrežeNekretnine

Važnost prisutnosti agencije za nekretnine na društvenim mrežama

Instagram

Danas, u digitalno doba, prisutnost agencije za nekretnine na društvenim mrežama postaje nužna. Istina, odluka o kupnji nekretnine ne donosi se samo na temelju nekoliko objava na društvenim mrežama. No, društvene mreže omogućuju vam puno više od sporadične objave fotografija.

Korištenjem poslovnih stranica na društvenim mrežama imate pristup detaljnim statističkim podacima pomoću kojih možete saznati sve o vašim potencijalnim klijentima. Na temelju tih podataka možete izraditi precizne oglase te pratiti njihov uspjeh. Osim toga, aktivnosti na društvenim mrežama pomažu boljem pozicioniranju vaše web stranice na tražilicama.

U mnogim svjetskim zemljama ulaganje u digitalno oglašavanje uskoro će premašiti ulaganja u klasično oglašavanje. Ova činjenica govori u prilog tome da biste trebali ozbiljno razmisliti o vašoj prisutnosti i aktivnostima na društvenim mrežama.

Postoji velik broj društvenih mreža, a u Hrvatskoj su najpopularnije Facebook, Instagram i LinkedIn. LinkedIn je popularan u poslovnoj zajednici, Facebook je mnogima izvor informacija i zabavnog sadržaja, a Instagram je najpoznatija aplikacija za obradu i dijeljenje fotografija. Postoje dobri razlozi zašto bi vaša agencija za nekretnine trebala biti prisutna bar na ove tri društvene mreže.

Prisutnošću na Facebooku možete pružiti informacije o vašoj ponudi te dijeliti koristan sadržaj u obliku blog objava, video savjeta i slično. Instagram je vizualan mediji i na njemu imate priliku pobuditi emocije potencijalnih kupaca lijepim fotografijama i video prezentacijom nekretnina iz vaše ponude. LinkedIn vam nudi priliku da se pozicionirate kao stručnjak u poslovnoj zajednici.

 

Facebook

Facebook stranice omogućuju povezivanje s vašim klijentima te ostvarivanje poslovnih i komunikacijskih ciljeva. Osim toga, pružaju uvid u preciznu analitiku iz koje možete saznati sve o vašoj publici i uspjesima vaših aktivnosti, a najveća prednost je kreiranje oglasa i promoviranje postova.

Za početak važno je da za vašu agenciju za nekretnine izradite poslovnu stranicu, a ne osobni profil. Prije svega zato što Facebook pravila ne dozvoljavaju korištenje osobnih profila u poslovne svrhe. No, važniji razlog je taj što su Facebook stranice kreirane upravo u poslovne svrhe te ćete pomoću njih moći ostvariti vaše poslovne ciljeve. Ipak, za kreiranje Facebook stranice i upravljanje njom i dalje će vam biti potreban osobni profil.

 

Kako kreirati Facebook stranicu?

Kreiranje Facebook stranice

Kreiranje Facebook stranice je vrlo jednostavno te vas detaljne upute vode kroz svaki korak tog procesa.

Nakon što ste se vašim osobnim profilom prijavili u Facebook, na alatnoj traci gore desno odaberite opciju „Kreiraj“ te iz padajućeg izbornika odaberite „Kreiraj stranicu“.

U daljnjim koracima Facebook vas vodi da odaberete vrstu stranice, unesete naziv stranice i izaberite kategoriju poslovanja, zatim dodate sve kontakt podatke uključujući adresu vaše agencije za nekretnine na kojoj vas klijenti mogu posjetiti.

Dodajte odgovarajuće fotografije naslovnice i profila te upišite informacije o vašoj agenciji, dodajte link na vašu web stranicu te poziv na akciju.

 

Instagram

Instagram oglašavanje
Instagram, stranica za prijavu

Broj korisnika Instagrama u stalnom je rastu, a na Instagramu se još uvijek ne oglašava toliko velik broj tvrtki kao što je to slučaj na Facebooku.

Osim toga, Instagram je trenutno najpopularnija aplikacija za obradu i dijeljenje fotografija što ga čini vizualnim medijem i izuzetnom prilikom za promoviranje atraktivnih nekretnina iz vaše ponude.

Potrudite se da fotografije i video sadržaj budu kvalitetni te vizualno privlačni korisnicima. Koristite filtere i hashtagove. Na Instagramu vam je dostupno više vrsta objava: foto, video, carousel, story, live, Instagram TV. Iskoristite sve dostupne mogućnosti.

Facebook i Instagram su povezani, iz jednostavnog razloga, Instagram je u vlasništvu Facebooka, a da biste mogli promovirati vašu ponudu putem Instagrama trebate kreirati poslovni profil.

Korištenje Business profila u odnosu na osobni ima svojih prednosti, a to su pristup statističkim podacima, kreiranje oglasa i promoviranje objava. Za razliku od osobnog Instagram profila poslovni vam omogućuje praćenje statističkih podataka o uspješnosti te kreiranje oglasa u kojima možete dodati klikabilne linkove prema vašoj ponudi.

 

Kako kreirati Instagram Business profil

U postavkama vašeg profila otvorite opciju „Korisnički račun“ te odaberite opciju „Registrirajte se za poslovni račun“, nakon toga nudi vam se mogućnost prebacivanja postojećeg računa u poslovni ili registracije novog računa. Odaberite „Kreiraj novi račun“, dodajte kategoriju poslovanja te povežite s vašom Facebook Business stranicom. Povezivanjem s Facebook računom moći ćete promovirati objave.

Uredite informacije o profilu i dodajte profilnu fotografiju. Napišite kratak opis svog profila i dodajte link na vaš web te postavite profil da bude javno vidljiv. Uključite primanje obavijesti kako biste uvijek znali kada vaši pratitelji reagiraju na vaš sadržaj.

 

Oglašavanje, targetiranje i statistika

Jedna od najvećih prednosti oglašavanja na društvenim mrežama i digitalnog marketinga općenito je precizno targetiranje prave publike, odnosno mogućnost prikazivanja oglasa samo zainteresiranoj publici.

Facebook alat za određivanje publike omogućuje vam da odaberete kome želite prikazivati oglase na temelju lokacije, demografije, interesa, ponašanja ili veza. U Facebook Ads Manageru imate mogućnost izbora publike za vaše oglase i pregled nad spremljenom publikom.

Određivanje publike u Facebook Ads Manageru
Određivanje publike u Facebook Ads Manageru

Odabirom targetiranja prema lokaciji možete obuhvatiti publiku u određenoj državi, regiji ili gradu. Demografsko targetiranje omogućuje vam odabir publike prema dobi, spolu ili jeziku. Publiku prema interesima možete targetirati na osnovu stranica koje im se sviđaju, aplikacija koje koriste, objava prema kojima su pokazali interes i slično. Targetiranje publike prema ponašanju omogućuje vam da precizno odredite publiku na temelju niza prikupljenih i analiziranih podataka o njihovom online ponašanju.

Najznačajnija prednost je kreiranje publike prema vlastitim potrebama jer tako možete koristiti Facebook oglase za retargeting i remarketing te izraditi oglase prema već postojećoj bazi vaših korisnika, prometu na vašoj web stranici, ili interakciji s vašim sadržajem na Facebooku.

Instagram oglasi kreiraju se putem Facebook Ads Managera, a publiku možete targetirati prema istim parametrima.

Facebook Ads Manager, alat za kreiranje Facebook i Instagram oglasa
Facebook Ads Manager, alat za kreiranje Facebook i Instagram oglasa

 

Tipovi oglasa

Na Facebooku i Instagramu imate na raspolaganju više tipova oglasa.

Foto oglas omogućuje vam da uz kvalitetnu fotografiju i popratni tekst pridobijete pažnju vaše publike. Foto oglase možete jednostavno kreirati boostajem foto objave. Vodite računa o kvaliteti fotografije i ne zaboravite dodati odgovarajući link.

Video oglasom možete prezentirati vašu ponudu kroz pokret i zvuk. Video oglasi mogu biti različite dužine i različitih vrsta, no važno je da budu kvalitetni.

Story oglasi približavaju vas vašoj publici, pobuđuju interes, potiču na akciju i djeluju autentično.

Carousel oglasi odlični su za prezentaciju određene nekretnine iz ponude, ili više nekretnina jer vam je omogućeno dodavanje do deset fotografija u oglas, a uz svaku imate mogućnost dodavanja linka.

Slideshow oglas prikazuje se kao video, a može biti sačinjen od slika, teksta i zvuka. Slideshow vam omogućuje jednostavno kreiranje zanimljivih oglasa.

 

Praćenje rezultata

Precizne Facebook i Instagram statistike omogućuju praćenje reakcija korisnika na vaše aktivnosti te uspješnost vaših oglasa.

Pregled statističkih podataka Facebook stranice uključuje prikaz broja pregleda stranice, dosega objava, novih likeova i followera, broj korisnika koji su na neki način pokazali interakciju sa sadržajem, broj i vrijeme pregleda video objava.

U kartici promocije možete pogledati doseg promoviranih objava, a u kartici post možete vidjeti doseg svih vaših objava i zaključiti na koje tipove objava vaši pratitelji najbolje reagiraju.

Iz Facebook Insights pregleda statistike također možete dobiti korisne informacije o demografskim karakteristikama osoba koje prate vašu stranicu. Te vam informacije mogu uvelike koristiti pri kreiranju plana objava, poruka, oglasa i targetiranja publike.

Pregled Instagram statistike, Instagram Insights dostupan vam je u Instagram Business profilu. Instagram Insights pruža vam priliku da saznate više o vašoj publici i tome kako ona reagira na određeni sadržaj.

Dio statistike koji se odnosi na aktivnost govori vam kako vaša publika reagira na vaš sadržaj, pruža informacije o broju posjeta profila i web stranice. Osim toga, dostupni su vam podaci o tome koliko je ljudi vidjelo vaš sadržaj te na koji način su došli do njega.

Statistički podaci koji se odnose na sadržaj pokazuju parametre koji se odnose na objave, priče i promocije, a dostupni su vam i podaci o vašim pratiteljima i publici.

 

LinkedIn

LinkedIn je mreža koja vam omogućuje da zauzmete svoje mjesto u profesionalnoj zajednici.

Kao na Facebooku i na LinkedInu postoji razlika između stranice tvrtke i osobnog profila. LinkedIn stranica vaša je prilika za interakciju s profesionalnom zajednicom i mjesto koje osobe prvo posjećuju kada žele saznati više o vašoj tvrtki, odnosno agenciji za nekretnine. Da biste privukli pažnju vašim objavama vodite računa o tome da vizualno privlače pažnju te da su korisne i zanimljive poslovnoj zajednici. Nemojte kopirati objave i ton komunikacije s Facebooka.

Pomoću stranice na LinkedInu imate priliku privući pažnju vaših klijenata objavljivanjem njima korisnog i zanimljivog sadržaja. Također, LinkedIn je prilika da se istaknete kao stručnjak u poslovnom okruženju. Ako zapošljavate, tražite nove suradnike ili partnere, LinkedIn stranica idealna je za objavu informacija o tome.

Prilikom kreiranja objava odredite ciljeve koje želite postići vašom strategijom objava. Oni mogu biti postizanje svijesti o brendu, odnosno vašoj agenciji, generiranje leadova, odnosno prikupljanje informacija o vašoj publici ili pozicioniranje kao lider u vašem sektoru poslovanja.

Uz svoju glavnu stranicu možete vezati prezentacijsku stranicu na kojoj ćete moći objavljivati vašu ponudu. Na tim dodatnim stranicama proširujete svoju prisutnost na LinkedInu te dobivate dodatnu mogućnost korištenja ključnih riječi po kojima će vas korisnici moći pronaći na tražilicama.

 

Kako kreirati LinkedIn stranicu

Kreiranje LinkedIn stranice
Kreiranje LinkedIn stranice

Da biste kreirali LinkedIn stranicu vaše agencije, na početnoj stranici u gornjem desnom kutu odaberite ikonu „Work“ i iz padajućeg izbornika odaberite posljednju stavku „Create a Page“.

Odaberite veličinu tvrtke, unesite naziv vaše agencije za nekretnine i odaberite LinkedIn URL vaše stranice. Potom dodajte link na web stranicu vaše agencije te detalje o agenciji i području poslovanja. Dodajte vaš logotip, preporučenih dimenzija 300×300 pixela. Nakon što ste unijeli sve potrebne podatke odaberite „Create page“, a potom „Get started“  i vaša stranica sprema je za uređivanje.

Napišite opis vaše agencije za nekretnine dužine od 250 do 2000 znakova. Nakon što ste zadovoljni svime na stranici objavite stranicu i ona će postati javno dostupna.

 

Statistički podaci i oglašavanje

Na LinkedIn stranici dostupni su analitički podaci koji vam pružaju vrijedne informacije o posjetiteljima i pratiteljima stranice, interakciji s pojedinim objavama, prometu i aktivnostima na stranici, demografskim podacima o publici i još puno toga.

Uz pomoć statističkih pokazatelja moći ćete kreirati efikasnije objave prilagođene vašoj publici. Ova mreža omogućuje precizno targetiranje na osnovu demografije, obrazovanja, interesa, industrije, zaposlenja, funkcije, vještina, veličine kompanije i niz drugih karakteristika. Također, imate mogućnost retargetinga i spremanja postavljenih postavki publike.

LinkedIn također nudi mogućnost objave sponzoriranog sadržaja kako biste dosegli relevantnu publiku. LinkedIn Dynamic Ads odličan je alat za privlačenje novih pratitelja, poboljšanje brand awarenessa i generiranje leadova. Statistički pregled omogućuje uvid u rezultate i doseg oglašavanja i objava.

 

Utjecaj prisutnosti na društvenim mrežama na poziciju na tražilicama

Postoji snažna korelacija između aktivnosti na društvenim mrežama i pozicije na tražilicama. Društvene mreže i optimizacija za tražilice zajedničkim snagama pružaju korisnicima najbolje iskustvo.

Signali s društvenih mreža su mjerilo interakcije korisnika sa sadržajem na društvenim mrežama, a oni uključuju svaku vrstu interakcije poput likeova, komentara, dijeljenja… Za tražilice su signali s društvenih mreža kriteriji za određivanje relevantnosti stranice. Što više interakcije s određenim sadržajem od strane korisnika to je sadržaj relevantniji i bit će bolje pozicioniran.

Postoji veza između aktivnosti na društvenim mrežama i SEO optimizacije. Sadržaj koji potiče interakciju na društvenim mrežama ostvaruje više backlinkova i posjeta na web stranicu što pozitivno utječe na pozicioniranje na tražilicama.

 

Kako društvene mreže utječu na SEO:

  • Privlačenje prometa na web stranicu – Ako je sadržaj na vašoj stranici kvalitetan korisnici će na vašoj web stranici provoditi vrijeme, dijeliti ga na društvenim mrežama i drugim stranicama.
  • Signali s društvenih mreža indikator su kvalitete sadržaja – Broj linkova, pratitelja i dijeljena indikator su kvalitete sadržaja. Ovi parametri signaliziraju tražilicama da je sadržaj na vašoj stranci relevantan.
  • Indeksiranje sadržaja i linkova – Tražilice indeksiraju sadržaj na društvenim mrežama i podijeljene linkove, tako dobivate dodatnu priliku za pozicioniranje po ključnim riječima.
  • Prikazivanje u rezultatima pretraživanja na tražilicama – Profili na društvenim mrežama prikazuju se u rezultatima pretraživanja na tražilicama te ćete prisutnošću na društvenim mrežama postići bolju vidljivost na tražilicama.
  • Društvene mreže pomažu promovirati sadržaj – Društvene mreže imaju indirektan pozitivan utjecaj na SEO jer vam pomažu promovirati sadržaj i time povećaju interakciju korisnika s njim.
  • Organski link-building – Društvene mreže povećavaju mogućnosti za organski link-building. Kvalitetan sadržaj dobit će veću vidljivost i više prilika da bude podijeljen od strane utjecajnih osoba.

 

Kako izvući maksimalnu korist iz prisutnosti na društvenim mrežama?

Da biste maksimalno iskoristili potencijal prisutnosti na društvenim mrežama važno je da redovito objavljujete kvalitetan sadržaj u skladu s interesima vaše publike. Pratite interakciju korisnika s obavljenim sadržajem i fokusirate se na kreiranje sadržaj koji postiže najbolje reakcije publike. Uvijek imajte na umu vašu publiku, obraćajte se direktno vašim korisnicima, uključite ih i angažirajte.

Budite dosljedni i redoviti. Kreirajte kalendar objava i pridržavajte se rasporeda.

Optimizirajte sadržaj na web stranici vaše agencije za dijeljenje na društvenim mrežama i dodajte gumbe za like i share s prikazanim brojem ostvarenih dijeljenja i likeova.

Za kreiranje komunikacijske strategije na društvenim mrežama, oglašavanje i upravljanje profilima možete angažirati profesionalce. Dimedia nekretnine nudi svojim klijentima vođenje društvenih mreža i oglašavanje. Kontaktirajte nas.