Digitalni marketing

Content marketing taktike za agencije za nekretnine

Content marketing taktike za agencije za nekretnine

Danas, u doba hiperprodukcije informacija i sadržaja sve je teže ugrabiti djelić pažnje korisnika, a da ne govorimo o tome da klasično oglašavanje nema gotovo nikakvog utjecaja. Content marketing preuzeo je glavnu ulogu, no bez publike sve aktivnosti su uzaludne. Stoga je važno koristiti prave taktike kako bi vaš content marketing bio uspješan.

Prije nego se upoznamo s content marketing taktikama koje su djelotvorne za agencije za nekretnine otkrivamo razloge zašto je content marketing važan za agencije za nekretnine.

 

Zašto je content marketing toliko važan agencijama za nekretnine

Content marketing je strateški planiran pristup kreiranju sadržaja koji je vrijedan i relevantan za korisnike.

Umjesto da samo oglašavate nekretnine koje prodajete ili vaše usluge posredovanja content marketing vam omogućuje da vašim klijentima pružite njima zaista potrebne informacije vezane uz kupnju novog doma, prodaju nekretnine, pravne i stručne savjete vezane uz proces kupoprodaje nekretnine i slično. Tako imate priliku dokazati svoje znanje i stručnost. Imate priliku istaknuti se među ostalim agencijama za nekretnine koje posluju na vašem tržištu.

Content marketing aktivnostima gradite vaš autoritet i pokazujete vašim budućim klijentima zašto bi trebali odabrati baš vas. Kroz sadržaj koji kreirate imate priliku podijeliti vašu stručnost i iskustvo te tako steći povjerenje budućih klijenata. Content marketing odličan je alat za podizanje svijesti o vašoj agenciji kao brendu.

Kvalitetan sadržaj potiče interakciju korisnika i pruža vam priliku da gradite kvalitetne odnose s njima. S vremenom vaša će publika prerasti u vaše klijente.

Prije samog početka provođenja aktivnosti content marketinga odredite što želite postići. Ciljevi koje si možete postaviti su građenje odnosa povjerenja s vašim korisnicima, pružanje rješenja za njihove probleme, građenje partnerskih odnosa, privlačenje novih klijenata, korištenje content marketinga kao dio SEO strategije itd.

Također, morate razmisliti o tome koji vam resursi trebaju za provođenje željenih aktivnosti. Prije svega u vašem timu trebate osobu koja je dobra u pisanju i uređivanju različitih tipova sadržaja. Osim osobe zadužene za tekstualni dio, trebat ćete dizajnera koji će se pobrinuti o vizualnom dijelu vašeg sadržaja. Video je neizostavan dio content marketinga danas stoga razmislite o potrebnoj opremi i osobi koja je vješta u snimaju i uređivanju video sadržaja.

Vaš content marketing plan mora biti dio vaše strategije poslovanja i marketinga. To je danas važnije nego ikada. Povremeno objavljivanje sadržaja bez šire slike u koju se ti dijelovi slagalice uklapaju neće dati željeni efekt.

Definirajte vašu content marketing strategiju i u nju uklopite taktike koje su primjenjive na agencije za nekretnine.

 

Content marketing kanali

 

Content marketing taktike koje može primijeniti i vaša agencija za nekretnine

Postoji niz content marketing taktika primjenjivih u marketingu agencija za nekretnine kojima ćete ostvariti svoje ciljeve. U nastavku saznajte koje su to i kako ih primijeniti.

 

Kreirajte originalan i relevantan sadržaj

Budući da su svakodnevno bombardirani velikom količinom nekvalitetnog click bait sadržaja, korisnici su ga naučili prepoznati i izbjegavati. Vaš sadržaj stoga mora biti originalan i relevantan kako bi čitatelji prepoznali njegovu vrijednost.

Kreirajte vlastiti sadržaj, realizirajte svoje ideje. Nemojte kopirati tuđe ideje ni dijeliti tuđi viralan sadržaj. Ako želite biti uspješni u vašim content marketing aktivnostima kreirajte sadržaj koji će vašoj publici osobno koristiti.

Izbjegavajte bezvrijedan sadržaj i click bait naslove. Korisnici takav sadržaj izbjegavaju, a traže onaj koji će im pomoći da svoje probleme riješe jednostavno i brzo.

 

Kreirajte nišni sadržaj

Specijalizirajte se za teme koje su usko vezane uz vaše poslovanje. Nišni sadržaj specijaliziran za vaše područje poslovanja precizno targetira usku skupinu korisnika koja je za njega zainteresirana. Danas, kad se svi bave content marketingom, precizno ciljanje prave publike presudno je za ostvarivanje konverzija.

To znači da ako vaša agencija npr. posreduje isključivo pri kupoprodaji poslovnih nekretnina fokusirajte se na taj segment. Nemojte rasipati vaše resurse i vrijeme na širok spektar tema koje se odnose na nekretnine općenito. Primjerice, osobe koje traže informacije o najmu stanova ne mogu postati vaši klijenti. Umjesto toga fokusirate se na nišne treme koje se tiču pitanja vezanih uz poslovne nekretnine te zanimaju poslovne ljude koji su zainteresirani za kupovinu nekretnina u poslovne svrhe. Oni su vaša ciljna skupina i na vama je da aktivnostima content marketinga pridobijete njihovo povjerenje da postanu vaši klijenti.

Naravno vrijedi i obrnuto, ako je fokus vašeg poslovanja posredovanje stambenim nekretninama kreirajte sadržaj usmjeren prema kupcima stanova i kuća.

Još jedan element igra važnu ulogu u kreiranju sadržaja, a to je lokacija vašeg poslovanja. Nema potrebe da se nadmećete na tržištu s agencijama iz cijele države. Usmjerite vaše napore prema stvaranju prepoznatljivog brenda na području vašeg grada, županije i regije. Kreirajte sadržaj koji je specifičan za život ili poslovanje na geografskoj lokaciji na koji se nalaze nekretnine iz vaše ponude. Primjerice, ako je vaša agencija za nekretnine iz Splita te se sve nekretnine iz vaše ponude nalaze u Splitsko-dalmatinskoj županiji nema smisla da kreirate sadržaj koji govori o prednostima kupnje nekretnina u cijeloj Hrvatskoj. Ovdje se imate priliku specijalizirati po lokaciji te pridobiti kupce koji zaista traže nekretnine na vašoj lokaciji.

Pronađite niše koje se tiču vašeg poslovanja i prepoznajte različite kutove iz kojih možete obraditi teme.

 

Uključite razne formate

Objaviti jedan blog post tjedno više nije dovoljno. U vašu content marketing strategiju uključite nove formate. Video, podcast ili vlog su formati koji pobuđuju veći interes korisnika, povećavaju interakciju i dijeljenje.

Kreiranje kvalitetnog sadržaja može biti skupo i zahtijevati odrađeno vrijeme za provedbu. No, jednom kreirani sadržaj možete preoblikovati i ponovno iskoristiti u drugom formatu. Na primjer, dok snimate podcast snimite i video koji možete objaviti na društvenim mrežama i platformama za dijeljenje videa. Duže video formate možete izrezati u nekoliko kraćih te ih pojedinačno objavljivati. Niz blog postova možete objediniti u e-book, a primjerice blog objave sa savjetima o kupnji nekretnina možete preoblikovati u check listu.

Ključ uspjeha je u raznolikosti formata sadržaja i distribucija na različitim platformama. Budite kreativni i inovativni.

 

Uložite u distribuciju sadržaja

Koliko god sadržaj kojeg ste kreirali bio kvalitetan ako niste uložili u njegu distribuciju vaš trud bit će uzaludan. Distribucija sadržaj uključuje društvene mreže, ali i druge kanale. Vaš sadržaj možete oglašavati na tražilicama, promovirati na vašoj web stranici, putem newslettera vaše agencije, distribuirati ga putem PR aktivnosti te uključiti influencere.

Budite kreativni u pronalaženju kanala distribucije sadržaja. Pasivna distribucija samo objavom na blogu i dijeljenjem na društvenim mrežama više nije dovoljna.

 

Suradnja s mikro influencerima

Suradnja s influencerima danas je sastavni dio strategije marketinga velikog broja brendova. Makro influenceri imaju status poznatih osoba, surađuju s velikim brojem različitih brendova te je suradnja s njima u pravilu skupa i ne nužno efikasna. S druge strane, mikro influenceri imaju manju zajednicu, ali veći kredibilitet. Specijalizirani su za uža područja i ne surađuju s brendovima koji nisu povezani s tim.

Suradnja s mikro influencerima je taktika koja treba postati dio vaše content marketing strategije. Mikro influenceri mogu biti utjecajni ljudi iz vaše poslovne zajednice ili čak vaše agencije. Vaši najiskusniji agenti mogu postati influenceri. Velik broj uspješno realiziranih posredovanja te široka mreža poslovnih kontakata može ih učiniti uspješnim i vjerodostojnim influencerima.

 

Istražite što radi konkurencija

Ono što želite postići je biti bolji od konkurencije, a da biste znali kako biti bolji morate znati što vaša konkurencija točno radi.

Istraživanje i praćenje aktivnosti konkurencije važno da biste otkrili u čemu trebate biti bolji. Prije svega morate saznati tko je vaš najveći konkurent. Jednostavna Google pretraga u tome vam može pomoći. Upišite vašu primarnu ključnu riječ i pogledajte koje će se agencije pojaviti u rezultatima.

Pogledajte što rade, kakav sadržaj kreiraju, jesu li aktivne na društvenim mrežama i na kojima. Od konkurencije možete puno naučiti stoga ju nikada ne biste smjeli podcjenjivati.

Kao što smo već rekli content marketing zahtjeva znanje, iskustvo vrijeme i resurse. Ako ne raspolažete sa svim navedenim možete angažirati stručnjake. Dimedia nekretnine tim može vam pomoći u kreiranju pravog sadržaja kojim ćete osvojiti vašu publiku. Slobodno nas kontaktirajte.