ProgramiranjeWeb aplikacijeWeb dizajn

Google je počeo naplaćivati uslugu prikazivanja Google maps na vašim web stranicama!

google maps

Svima nam je nekako bilo uobičajeno kad tražimo neku lokaciju na internetu da prvo otvorimo Google maps stranicu. Korištenje je jednostavno, informacije su potpune i točne, dostupne su na računalu ili mobilnom uređaju i pružaju besplatnu navigaciju do odabranog mjesta. Za sve to je zaslužan Google kao globalni pružatelj odličnih „besplatnih“ usluga koje su nam u zadnjih 10-ak godina bitno olakšale i promijenile život. Kako svemu što je lijepo (u ovom slučaju „besplatno“) dođe kraj, tako je i Google odlučio naplaćivati korištenje ove usluge. 

Za sada je naplata usmjerena na komercijalnu upotrebu Google maps i moguće je odabrati nekoliko tipova usluge s besplatnim bonusima. Dimedia je kod implementacije Google maps koristila uslugu Dynamic maps koja nam je omogućila razne napredne funkcionalnosti koje su implementirane na vaše web stranice. Taj tip usluga na Google maps sad ima mogućnost do 28.000 besplatnih prikaza u mjesecu, a nakon toga Google naplaćuje prikaz prema definiranom cjeniku https://cloud.google.com/maps-platform/pricing/sheet/.

Budući da je Google promijenio uvjete korištenja usluge Google maps otvorila se potreba i za odvajanjem Google maps API za svaku web stranicu kako bi dobili mogućnost korištenja besplatnog kredita do 28.000 prikaza, no tu nije kraj našim izazovima. Da bi mogli iskoristiti taj besplatan kredit moramo za svaku web stranicu otvoriti Google account i za uslugu Google maps definirati API key koji ćemo upisati u web stranicu. Da bi to mogli napraviti Google nas traži da upišemo broj kreditne kartice kako bi imali mogućnost naplate svoje usluge ukoliko vaša web stranica iskoristi besplatan bonus do 28.000 prikaza u jednom kalendarskom mjesecu. Trenutno je na dijelu web stranica usluga Google maps prestala raditi, a očekujemo da će na svim stranicama koje nemaju otvoren Google account kako je definirano novim uvjetima Google maps prestati raditi u skoro vrijeme. Pogledajte objašnjenje na ovom linku:  https://developers.google.com/maps/documentation/javascript/error-messages?utm_source=maps_js&utm_medium=degraded&utm_campaign=keyless#api-key-and-billing-errors.

Budući da je sve ovo s Google uslugama postalo dosta komplicirano i za nas kao vašeg partnera na području realizacije web stranice „nezgodno“ je da uzimamo vaš broj kreditne kartice, pa smo potražili rezervno rješenje.

Odlučili smo se na implementaciju HERE maps https://www.here.com/en koje za sad imaju do 250.000 besplatnih prikaza i još bitnije, ne traži upis broja kreditne kartice u account što nam bitno olakšava implementaciju na vašu web stranicu ili softver.

Dimedia je već razvila nekoliko modela prikaza Here maps na raznim tipovima web stranica (korporativne, turističke, agencije za nekretnine) i spremni smo za implementaciju na vašu web stranicu ukoliko to zatražite od nas.

Više o mogućnostima HERE maps pročitajte ovdje: https://www.engadget.com/2018/08/06/here-attacks-google-maps-with-new-freemium-website-plan/?guccounter=1.