Nekretnine

Kako agencije za nekretnine mogu primijeniti lokalni SEO

Lokalni SEO

Prvo pitanje na koje sigurno želite dobiti odgovor je što je lokalni SEO? Lokalni SEO je zapravo grana SEO optimizacije koja je fokusirana na optimizaciju vaše web stranice za pojavljivanje u rezultatima pretrage prema lokaciji.

Jasno je da se većina pretraga prilikom traženja nekretninama odvija upravo prema lokaciji, stoga je lokalni SEO od presudne važnosti pri SEO optimizaciji web stranica agencija za nekretnine. Lokalni SEO je strateški proces koji svoje napore usmjerava prema optimizaciji za pretragu po lokaciji. Optimizacija sadržaja, on-site optimizacija, link building i ostale SEO aktivnosti teže jednom cilju – prikazu web stranice u rezultatu pretrage prema lokaciji.

 

Zašto je lokalni SEO važan za vašu agenciju?

Jaka konkurencija na tržištu na kojem poslujete potiče vas da učinite sve kako biste bili primijećeni. Specifičnost poslovanja na tržištu nekretnina je nerazdvojna povezanost s lokacijom. Nekretnine koje prodajete nalaze se u određenom gradu ili mjestu, u određenoj četvrti, na određenoj adresi.

Kupci nekretnina također imaju na umu određenu lokaciju na kojoj bi voljeli posjedovati nekretninu. Svoju želju izražavaju korištenjem lokacije prilikom pretrage na tražilicama, odnosno upisivanjem grada uz tip nekretnine koji traže. Kako biste tražilicama dali signale da upravo vi nudite nekretnine na lokacijama na kojima ih kupci traže sadržaj vaše web stranice treba biti optimiziran prema pravilima lokalnog SEO-a.

Lokalni SEO pomoći će vam da postignete veći search visibility kod pretrage prema specifičnim geografskim lokacijama.

 

Kako primijeniti lokalni SEO na vašoj web stranici

Lokalni SEO se svojim principima ne razlikuje puno od organskog. Istraživanje ključnih riječi, kreiranje pravog sadržaja, link building i tehnička SEO optimizacija stranice važni su i za lokalni SEO uz fokus koji je na lokaciji.

Kod optimizacije prema lokaciji svaki element optimizacije usmjeren je ka tome da se vaša web stranica prikazuje u rezultatima pretraga koje sadrže ime regije, grada, dijelova grada, mjesta i naselja.

 

Ključne riječi

Lokalni SEO također polazi od istraživanja ključnih riječi. Pri tome u ključne riječi dodajte geografske nazive lokacija. Podijelite ključne riječi, odnosno pojmove na one koje izražavaju namjeru kupnje i one koje izražavaju namjeru istraživanja.

Ključne riječi koje izražavaju namjeru kupnje nekretnine na određenoj lokaciji su primjerice: kupnja stanova u Rijeci ili stanovi prodaja Rijeka. Ovakav tip pretrage govori o konkretnoj namjeri korisnika da kupi određen tip nekretnine na određenoj lokaciji. Fokus optimizacije vaše web stranice trebao bi biti na tim ključnim riječima zbog toga što putem njih možete doći do ozbiljno zainteresiranih kupaca te brže ostvariti konverziju.

Drugi tip ključnih riječi je onaj koji otkriva namjeru istraživanja. To su ključne riječi prema kojima korisnici pretražuju kada se žele informirati o ponudi, cijenama i slično kao npr.: cijene stanova u Rijeci, kuće u Rijeci ili nekretnine u Rijeci. Ovakav tip pretrage govori o tome da korisnici razmišljaju o mogućoj kupnji nekretnine na određenoj lokaciji. Takve pretrage ne nose brze konverzije no ne treba ih zanemariti.

 

Sadržaj

Sadržaj vaše web stranice s lokalnim fokusom ima važnu ulogu za lokalni SEO. To ipak ne znači da će samo duge tekstualne forme polučiti najbolji rezultat. Razmislite o specifičnosti poslovanja na tržištu nekretnina, o tome što vašu agenciju čini drugačijom, o fokusu vašeg poslovanja – nudite li prvenstveno nekretnine za stanovanje ili ste usmjereni na poslovanje s pravnim osobama i poslovnim klijentima.

Zatim razmislite o tome kako vaš sadržaj može ogovoriti na pretragu korisnika. Kreirajte različite tipove sadržaja i uključite lokalne ključne riječi. Potrudite se da sadržaj koji kreirate bude zanimljiv, relevantan i koristan. Nemojte samo navoditi činjenice o određenom gradu ili regiji. Takav sadržaj u pravilu nije dovoljno zanimljiv korisnicima te kao takav ne predstavlja veliku SEO vrijednost.

 

Koji sadržaj kreirati

Kad govorimo o kreiranju sadržaja možda vam prvo padaju na um tekstualne forme, no postoji niz drugih efektnih formi u kojima možete kreirati sadržaj za web stranicu vaše agencije za nekretnine.

Landing stranice za pojedine gradove efikasan su način da na vašem webu dobijete posebnu stranicu koju ćete optimizirati za pretragu po toj lokaciji. Na njoj možete objavljivati sadržaj koji se primjerice odnosi na sve prednosti života u određenom gradu i druge budućim kupcima zanimljive informacije. Odgovorite na njihove dileme oko preseljenja, ogovorite na pitanja o dostupnosti za život važnih sadržaja, infrastrukture, obrazovanja, zdravstva i slično.

Prednosti kreiranja posebne landing stranice za pojedini grad je što na jednom mjestu možete imati potpuno lokalno optimiziran sadržaj uz ponudu svih nekretnina koje se nalaze na toj lokaciji na jednom mjestu.

Blog je i dalje ključno mjesto na kojem možete objavljivati sadržaj. Tekstualni sadržaj gradite oko ključnih riječi koje sadrže lokaciju, imaju što veći volumen pretrage i odgovaraju namjeri korisnika.

Osim tekstualnih blog postova uključite i atraktivan vizualni sadržaj. U objave možete uključiti fotografije, video sadržaj, infografike, virtualne šetnje, grafičke prikaze i drugo. Važno je da i taj sadržaj optimizirate prema lokalnim ključnim riječima. Fotografije i video sadržaj prije dodavanja na web imenujte koristeći ključne riječi, ključne riječi dodajte u alt tagove fotografija i naslove videa.

Sav sadržaj koji kreirate mora biti pravilno optimiziran i visoko kvalitetan. Tražilice rangiraju web stranice prema njihovoj sveukupnoj kvaliteti. Stoga, nemojte biti fokusirani samo na dodavanje ključnih riječi. Sadržaj mora biti koristan, informativan, uvjerljiv, pružati odlično korisničko iskustvo na svim uređajima, biti pravilno optimiziran za tražilice i jedinstven.

 

Optimizirajte sve jezične verzije web stranice

Vjerojatno imate web stranicu prevedenu na više jezika, no jesu li sve verzije optimizirane prema standardima internacionalne SEO optimizacije?

Ispravno optimizirati sve jezične verzije web stranice ne znači jednostavno prevesti sadržaj. Prijevod svih jezičnih verzija weba mora biti visoko kvalitetan, u duhu jezika i optimiziran prema ključnim riječima tog govornog područja. Nemojte se oslanjati na alate za automatsko prevođenje ili osobe koje ne barataju dobro jezikom. Kad god je moguće, odaberite izvornog govornika koji poznaje jezik i kulturološke razlike.

Iako tražilice prepoznaju jezike web stranica, preporučljivo je uključiti regionalizaciju za svaki jezik posebno i tako tražilicama jasno definirati o kojem se jeziku radi i za koje je područje namijenjen taj sadržaj.

Istražite i druge tražilice popularne u tim državama te se potrudite optimizirati sadržaj za njih. Na sreću, Google je u cijelom svijetu ipak na prvom mjestu.

 

Pratite analitiku web stranice

Google analitički alati pružaju vrijedne podatke koji vam mogu pomoći da poboljšate vaše aktivnosti lokalne SEO optimizacije.

Google Analytics pruža vam detaljan prikaz geografskih područja s kojih dolaze posjetitelji vašeg weba. U pregledu možete vidjeti iz kojih država, regija i gadova dolaze vaši posjetitelji. To su vrijedne informacije koje će vam pomoći da svoje aktivnosti lokalne SEO optimizacije usmjerite u pravom smjeru.

Google Analytics

 

 

Kreirajte Google My Business profil

Kreirajte Google My Business besplatan profil vaše tvrtke koji vam omogućuje da upravljate načinom na koji se vaša tvrtka prikazuje u rezultatima Google pretraživanje i na Google kartama.

Google My Business profil treba sadržavati naziv vaše agencije, adresu, broj telefona, kratak opis koji uključuje ključne riječi za lokalnu optimizaciju, link prema vašoj web stranici, a možete dodavati i fotografije. Pored toga, uz vaš Google My Business vežu se i recenzije korisnika. Pokušajte pridobiti što veći broj recenzija zadovoljih klijenata te ogovorite na svaku.

Uz Google My Business lakše je postići bolju online vidljivost, a korisnici koji pretražuju koristeći mobilne uređaje lako vam mogu uputiti telefonski poziv ili vas pronaći koristeći Google kartu.

 

Budite aktivni na društvenim mrežama

Aktivnost za društvenim mrežama povoljno utječe na SEO. Osim toga, pomaže da ostvarite veću online prisutnost, povežete se direktno sa zajednicom i izgradite povjerenje.

Na profilima društvenih mreža postoji niz opcija koje možete optimizirati prema lokaciji. Na Facebook profilu dodajte vašu adresu koja će biti prikazana na karti, broj telefona, radno vrijeme, link na vašu web stranicu te opis agencije u koji možete dodati ključne riječi za optimizaciji prema lokaciji.

Osim toga, prilikom objava na Facebooku i Instagramu koristite oznake lokacija. Također, u tekstovima objava koristite ključne riječi prema kojima će vas korisnici lako pronaći kod pretrage korištenjem tražilica društvenih mreža.

 

Angažirajte stručnjake

Ako i dalje niste sigurni kako provoditi aktivnosti lokalne SEO optimizacije prepustite taj posao stručnjacima.  Dimedia nekretnine izrađuje web stranice specijalizirane za agencije za nekretnine te potpuno usklađene sa svim SEO pravilima.

Kontaktirajte nas ako želite da web stranica vaše agencije za nekretnine ostvari što je moguće bolje SEO rezultate.