Nekretnine

Kako uz pomoć softvera i mobilne aplikacije lakše prodati nekretnine strancima?

Prodaja nekretnina strancima

Svjetsko stanovništvo postaje sve mobilnije, a mogućnost prodaje ili kupnje nekretnina nadilazi granice država. Prodati nekretnine strancima više nije problem.

Sa sve većim interesom stranih državljana za kupovinom nekretnina u zemljama regije agencijama za nekretnine otvorile su se brojne nove prilike za prodaju i promociju nekretnina izvan granica domicilne države.

Uvjeti prema kojima stranici mogu kupovati nekretnine razlikuju se od zemlje, uglavnom se temelje na načelu reciprociteta, a ograničenja se odnose na kupovinu poljoprivrednih zemljišta ili područja od posebnog državnog interesa.

 

Pod kojim uvjetima strani državljani mogu kupovati nekretnine?

Strani državljani mogu stjecati pravo vlasništva nekretnina pod određenim uvjetima koji vrijede u zemlji u kojoj namjeravaju kupiti nekretninu.

Državljani Europske unije kao i pravne osobe koje imaju sjedište u Europskoj uniji mogu postati vlasnici nekretnina u Hrvatskoj pod istim uvjetima kao hrvatski državljani, izuzev posebnih područja odnosno poljoprivrednih zemljišta što je određeno posebnim zakonom.

Za strane državljane koji nisu državljani zemalja članica EU vrijedi pravilo uzajamnosti, prema kojem stranci mogu stjecati nekretnine u Hrvatskoj ukoliko državljani Hrvatske imaju pravo stjecanja nekretnina u njihovoj zemlji.

Strani državljani mogu stjecati nekretnine u Srbiji ako postoji ugovorni reciprocitet, odnosno potpisan bilateralni ugovor između Srbije i zemlje iz koje dolazi zainteresirani kupac. Ako među državama ne postoji ugovorni reciprocitet, strani državljanin može steći nekretninu u Srbiji pod uvjetom da postoji faktički reciprocitet koji podrazumijeva da državljani Srbije mogu stjecati pravo vlasništva nekretnina u toj zemlji pod istim uvjetima.

Osim fizičkih osoba, nekretnine u Srbiji mogu kupovati i pravne osobe, no samo ako u Srbiji obavljaju djelatnost ili imaju osnovanu kompaniju. Kao i u Hrvatskoj tako i u Srbiji postoje ograničenja kod kupovine poljoprivrednog zemljišta.

Za kupovinu nekretnina od strane stranih državljana na području Bosne i Hercegovine također vrijedi pravilo reciprociteta prema kojem su fizičke i pravne strane osobe izjednačene s državljanima BiH uz uvjet da među državama postoji reciprocitet. Stranci ne mogu kupiti nekretnine na područjima koja su zbog zaštite interesa i sigurnosti proglašena područjem na kojem strane osobe ne mogu imati pravo vlasništva.

U Crnoj Gori strani državljani mogu steći nekretnine po gotovo jednakim uvjetima kao državljani Crne Gore. Fizičke osobe mogu kupovati objekte sa zemljištem veličine do 5000m2, a pravne osobe mogu kupiti neograničenu površinu zemljišta. Jedino se prirodna bogatstva, poljoprivredna zemljišta i zemljišta od općeg značaja ne mogu prodati.

 

Kako do inozemnih kupaca nekretnina?

Za uspješnu prodaju nekretnina na inozemnim tržištima postoji nekoliko bitnih faktora. Suradnja s partnerskim agencijama koje posluju na tržištu od vašeg interesa pruža vam priliku da na njemu budete prisutni. Također, sudjelovanje na specijaliziranim sajmovima omogućuje vam proboj na određeno inozemno tržište nekretnine. Oglašavanje nekretnina na inozemnim portalima pruža vam priliku da predstavite vašu ponudu zainteresiranim kupcima izvan vaše države.

Nakon što ste privukli zainteresirane strane klijente pošaljite im ponude za nekretnine na njihovom jeziku. Dimedia nekretnine softver i mobilna aplikacija za agencije za nekretnine pruža vam podršku u prodajnim aktivnostima na inozemnim tržištima.

Vašu ponudu nekretnina jednostavno možete sinkronizirati za objavu na inozemnim partnerskim portalima, a zainteresiranim kupcima jednostavno možete poslati ponude za nekretnine na njihovom jeziku direktno iz programa i mobilne aplikacije Dimedia nekretnine,.

Dimedia nekretnine pruža podršku vašim prodajnim aktivnostima na inozemnim tržištima.

Proces prodaje nekretnina strancima

 

Kako oglašavati nekretnine u inozemstvu?

S obzirom da se tržište nekretnina globalizacijom širi, a strancima postaje sve lakše stjecati vlasništvo nekretnina u drugim državama, razvili su se portali za oglašavanje u inozemstvu putem kojih možete direktno prezentirati vašu ponudu stranim kupcima.

Prednosti oglašavanja na takvim portalima su brojne. Vaša ponuda nekretnina postaje dostupna na portalima poznatim stranim kupcima i to na njihovim jezicima. Možete odabrati koje ćete nekretnine oglašavati na kojem portalu ovisno o tipovima nekretnina i lokacijama na kojima kupci iz tih zemalja najčešće kupuju nekretnine.

Kako bi vam suradnja i oglašavanje na portalima u inozemstvu bilo što jednostavnije Dimedia nekretnine program za agencije za nekretnine omogućuje vam da sinkronizirate vašu ponudu nekretnina s portalima partnerima za oglašavanje nekretnina u inozemstvu.

 

Na kojim inozemnim portalima oglašavati nekretnine?

Dimedia nekretnine surađuje s velikim brojem portala za oglašavanje nekretnina te neprestano radi na uspostavljanu suradnje s novim partnerima.

Istaknut ćemo samo neke od portala za oglašavanje u inozemstvu s kojima možete izvršiti automatsku sinkronizaciju ponude.

 

Tranio.com

Tranio.com je jedan od poznatijih portala za oglašavanje nekretnina na svjetskom tržištu. Sjedište portala je u Moskvi, a kao posrednik nekretninama povezuje kupce i prodavatelje iz cijelog svijeta. Pri tom svojim klijentima puža potpunu podršku u cjelokupnom procesu kupoprodaje te uživa ugled svjetskih banaka i financijskih institucija.

 

Domaza.org

Domaza.org je internacionalna platforama za oglašavanje nekretnina s preko 70 lokaliziranih web stranica te je prisutna na 6 kontinenata i prevedena na 26 jezika.

Ova brzorastuća platforma teži globalizaciji tržišta nekretnina time što agencijama omogućuje da oglašavaju svoju ponudu diljem svijeta. Oglašavanjem na platformi Domaza.org dobivate automatsku vidljivost na lokaliziranim portalima te prijevod oglasa.

 

Indomio

Portal Indomio pruža agencijama za nekretnine mogućnost internacionalnog oglašavanja ponude. Objavljeni oglasi postaju vidljivi na svim Indomio portalima: Indomio Hrvatska, Indomio BiHIndomio Crna Gora, Indomio Slovenija, Indomio Srbija, Indomio Bugarska, Indomio Malta, Spiti24.gr, Spitogatos.com.cy.

Indomio je dio Spitogatos Network vodeće tvrtke u Grčkoj koja agencijama za nekretnine nudi inovativna rješenja.

 

Homes Overseas

Homes Overseas je jedan od vodećih ruskih portala za oglašavanje nekretnina u inozemstvu i odlična platforma za predstavljene vaših nekretnina ruskim kupcima. Portal ima široku publiku, fokusiran je na korisnike te nudi različite mogućnosti oglašavanja. Stotine agencija na njemu već oglašava svoju ponudu nekretnina.

 

Crozilla.com

Crozilla.com, najveći hrvatski specijalizirani portal za oglašavanje nekretnina. Sinkronizacijom oglašavanja na ovom portalu možete dosegnuti tržište koje obuhvaća čak 100 milijuna ljudi. Crozilla.com nudi mogućnost oglašavanja u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

 

Zainteresiranim kupcima pošaljite ponude na njihovom jeziku

Nakon što ste pronašli zainteresirane kupce u inozemstvu vrijeme je da im pošaljete ponude za nekretnine na njihovom jeziku.

Dimedia nekretnine, program za agencije za nekretnine omogućuje vam da jednostavno kreirate i pošaljete ponude za nekretnine na čak šest svjetskih jezika, to su: hrvatski, engleski, njemački, talijanski, ruski, slovenski.

U programu Dimedia nekretnine odaberite nekretninu za koju želite kreirati ponudu. U izborniku radnji odaberite „Ponuda/Print“. Iz padajućeg izbornika jezika odaberite željeni te odaberite izgled predloška ponude.

Slanje ponuda za nekretnine na stranom jeziku

 

Ponuda na odabranom jeziku bit će automatski kreirana, a uz ponudu bit će vam generiran i prateći tekst e-maila na jeziku kojeg ste odabrali. Na vama je samo da odaberete željene kontakte i kliknete „Pošalji“. Ponude će stići u PDF formatu na njihove e-mail adrese.

 

Ponude možete poslati čak i kada niste u uredu

Mobilna aplikacija Dimedia nekretnine omogućuje vam da poslujete bez ograničenja. Da biste poslali ponude za nekretnine inozemnim kupcima ne morate biti u uredu.

Uz pomoć mobilne aplikacije Dimedia nekretnine PRO možete slati ponude za nekretnine na stranim jezicima bez obzira na to gdje se nalazili. Dovoljan vam je samo mobilni uređaj s instaliranom aplikacijom putem koje možete pristupiti evidenciji nekretnina i kontakta upisanim u program Dimedia nekretnine te jednostavno, kao i u programu kreirati i poslati ponudu za željenu nekretninu na stranom jeziku.

 

Iskustva agencija koje prodaju nekretnine stranim državljanima

Porazgovarali smo s Jasnom Biliškov Barun, direktoricom uspješne agencije Biliškov nekretnine, koja nudi svoje nekretnine na brojim inozemnim tržištima.

Upitali smo iz kojih stranih zemalja dolazi najviše kupaca i na kojim se tržištima najviše isplati oglašavati.

„Ovisi na kojem djelu Hrvatske radite. Rekla bih da Slovenci i Talijani kupuju na području Istre i Kvarnera, dok su u Dalmaciji cesto prisutni kupci iz Njemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske… O isplativosti oglašavanja je teško biti pametan i znati sto funkcionira, a što ne… rekla bih svakako Google Adwords za strana tržišta, ali firmu koja se ozbiljno bave Google Adwordsima za strano govorno područje gotovo da i nema.“

Zanimalo nas je i koje tipove nekretnina stranci najčešće traže.

„Stranci najčešće traže stanove i kuće blizu mora i sa pogledom na more. Najčešći budžet za stan je 150.000 – 200.000 eur, a za kuće do 500.000 eur. Velika je zabluda da stranci plaćaju milijune nečega za nekretnine u Hrvatskoj. Itekako gledaju svaki euro, važu da li će kupiti u Hrvatskoj, Grčkoj, Španjolskoj…“

Gospođa Jasnom Biliškov Barun otkrila nam je da za promociju nekretnina u inozemstvu koriste oglašavanje na specijaliziranim portalima, suradnju s partnerskim agencijama, promociju na sajmovima i drugo.

Također, pozdravila je mogućnost unosa i slanja ponuda na stranim jezicima u programu Dimedia nekretnine.

Dimedia nekretnine nudi vam niz mogućnosti koje će vam pomoći da budete uspješniji u promociji vaše ponude u inozemstvu, od oglašavanja na partnerskim portalima do slanja ponuda na stranim jezicima.

Upoznajte se s programom Dimedia nekretnine i pronađite prilike za prodaju i na stranim tržištima. Isprobajte demo verziju programa: www.dimedianekretnine.com/prijava-za-demo.