Nekretnine

Koristite virtualne šetnje i video prezentacije nekretnina kad ne možete na teren

Virtualne šetnje

Nepredviđene promijene zahtijevaju brzu prilagodbu. Iako je neizvjesnost osjetna tržište nekretnina još nije stalo, premda su određene aktivnosti stavljene na čekanje. Otkazuju se razgledavanja koja su ključan korak prema realizaciji kupoprodaje i najma. Vrata agencija za nekretnine se zatvaraju, a djelatnici rade od kuće rješavajući zaostale poslove.

Međutim, interes za kupovinu i najam nekretnina još uvijek postoji. S obzirom na trenutno stanje u turističkom sektoru, velik broji stanova koji su dosad davani u dnevni najam bit će ponovno na tržištu redovnog, odnosno dugoročnog najma. Bez obzira na krizu tržište će i dalje postojati, a oni koji se brzo i efikasno prilagode svim promjenama postojat će na njemu.

Nove okolnosti potiču nas da u potpunosti iskoristimo tehnologiju koja nam je dostupa. Virtualne šetnje i video prezentacije nekretnina danas zaista mogu učiniti razliku. Strani kupci koji su vam donedavno slali upite za razgledavanja, otkazuju ih do daljnjega, a unutar država svakim danom stupaju na snagu sve strože mjere zaštite. Fizički odlazak na teren u novim okolnostima postaje nemoguć. No, što kada biste nekretnine mogli pokazati online? To je zapravo moguće korištenjem videa i virtualnih šetnji za prezentaciju nekretnina.

Do sada je vrlo mali broj agencija za nekretnine na našem tržištu koristio video i virtualne šetanje kao alate za prezentaciju nekretnina. No, sada upravo ti alati mogu pomoći u prevladavanju krize. Agencije za nekretnine koje koriste alternativne načine prezentacije u značajnoj su prednosti pred onima koje ih ne koriste.

 

Video kao odličan način prezentacije nekretnina

Video je i ranije  bio efektan način prezentacije nekretnina, a sada još više dobiva na značaju. Agencije koje na svojoj web stranici imaju video prezentacije nekretnina, kanal na YouTube-u ili drugoj platformi za dijeljenje video sadržaja te ga objavljuju na društvenim mrežama sada su u značajnoj prednosti.

Premda ne mogu odlaziti na teren i uživo prezentirati nekretnine video im omogućuje da imaju uvijek dostupnu online prezentaciju nekretnina. Osim toga, sada i klijenti imaju više vremena pretraživati internet pa će im ovaj način prezentacije nekretnina sigurno biti zanimljiv i pomoći pri konačnom odabiru.

Video vam omogućuje da impresionirate klijente koji su blizu konačnog odabira, ali i da probudite maštu onih koji tek počinju svoju potragu. Velik broj alata i aplikacija pružaju vam mogućnost kreiranja nezaboravnih videa, a dronovima možete snimiti spektakularne slike nekretnina iz zraka.

Vodeća agencija za nekretnine na zagrebačkom tržištu Opereta nekretnine, na čelu s vlasnikom i direktorom Borom Vujevićem već dugo koristi video kao sredstvo promocije nekretnina, ali i same agencije.

Kako su iskoristili video i YouTube kanali za prezentaciju jedne izvanredne nekretnine pogledajte u sljedećem videu. Ova luksuzna, pametna kuća predstavljena je na način na koji i zaslužuje.

Ako mislite da nemate potrebnu opremu i tim da biste kreirali ovakav video, uvijek možete snimiti jednostavnije, a također efektne verzije. Primjer jedne takve video prezentacije također se može vidjeti na YouTube kanalu agencije Opereta nekretnine.

 

Kreirajte video sadržaj za ciljano za objavu na YouTube-u i društvenim mrežama

Osim za prezentaciju nekretnina, video možete koristiti i za promociju vaše agencije te stvaranje vašeg osobnog branda. Razmislite o raznim temama i sadržaju koji možete kreirati u obliku videa. To mogu biti korisni savjeti vašim klijentima, odgovori na njihova česta pitanja, intervju s utjecajnim osobama iz struke te bilo što drugo što smatrate da bi vašim klijentima moglo biti zanimljivo.

Takvim sadržajem odajete dojam stručnosti i stječete povjerenje klijenta. Dobra vijest je to što ovaj tip video sadržaja možete kreirati iz vlastitog doma bez gotovo ikakve potrebe za ulaganjem u opremu. Iskoristite vrijeme koje vam stoji na raspolaganju i izgradite odnos s vašim klijentima u virtualnom svijetu. Trud će vam se svakako isplatiti kad kriza prođe, a tada svakako razmislite o snimanju video prezentacija nekretnina iz ponude.

 

Optimizirajte sadržaj za lakše pronalaženje

Iako će vam prvenstveno biti cilj da video sadržaj koji kreirate dijelite na vašoj web stranici i na društvenim mrežama, ne zaboravite maksimalno iskoristit promotivni potencijal YouTube-a.

YouTube je najveća tražilica na svijetu nakon Googlea. Što znači da vas budući klijenti mogu pronaći koristeći ključne riječi prilikom pretrage. Stoga, dodajte ključne riječi u naslov i opis videa. U opisu jasno recite o čemu se u videu radi, a možete iskoristiti taj prostor za dodavanje transkripta videa. Svakako u opis dodajte i link na web stranicu vaše agencije.

Naslov i opis dodajete prilikom postavljanja videa u sljedeća polja:

YouTube, naslov i opis

Preporučljivo je i na sam video dodati logo vaše agencije za nekretnine kako biste bili prepoznatljivi te kontakt podatke, a na kraju možete dodati poziv za praćenje vašeg kanala.

Agencije koje koriste program Dimedia nekretnine mogu jednostavno dodati video uz ostale materijale o nekretnini te ju tako prezentirati na najbolji mogući način. Dodani video može se sinkronizirati za objavu na web stranici agencije i na portalima za oglašavanje.

 

Virtualne šetnje – prilika da klijenti prošeću nekretninom i kad razgledavanja nisu moguća

Virtualne šetnje su način prezentacije koji ide korak dalje od video prezentacije. Zahvaljujući napretku u tehnologiji snimanja i prikaza virtualne šetnje omogućuju klijentima da razgledaju nekretninu iz vlastitog doma.

Virtualne šetnje su i ranije bile zanimljiv i koristan način prezentacije nekretnina, a u situaciji kada su fizička razgledavanja doslovno nemoguća one su izuzetno vrijedan dodatak vašoj promociji nekretnina.

Tehnologija virtualnih šetnji koristi video sekvence ili statične fotografije kako bi simulirala stvarnu lokaciju. Ova tehnologija našla je svoju primjenu u raznim sektorima, a ovih dana svjedočimo primjerima svjetskih muzeja pa čak i gradova koji su omogućili razglede tehnologijom virtualne šetnje.

Virtualne šetnje nisu novost u predstavljanju nekretnina, no prednosti ove tehnologije i dalje koristi mali broj agencija.

Agencije koje koriste virtualne šetnje sada, bez obzira na okolnosti mogu pokazati nekretnine zainteresiranim kupcima i tako im kasnije olakšati odluku o kupovini ili najmu odnosno zakupu.

Virtualne šetnje razlikuju se po tehnologiji snimanja i načinu prikaza. Tako postoje 3D virtualne šetnje i 360° panoramske šetnje. 360° panoramske šetnje kreiraju se od niza povezanih fotografija dok 3D ture daju dojam dubine prostora i rasporeda elementa u prostoru.

Agencija StanPromet iz Sarajeva odavno je prepoznala prednosti korištenja virtualnih tura u prezentaciji nekretnina. Agencija za prezentaciju nekretnina iz svoje ponude koristi 360° i 3D virtualne ture.

Vlasnik agencije Haris Kadić kaže kako su se 360° virtualne šetnje kreirane alatom Ricoh Tours dosad pokazale izuzetno uspješnim u prezentaciji nekretnina.

Ricoh Tours je alat za jednostavno kreiranje 360° virtualnih šetnji. Sastoji se od opreme za profesionalno snimanje koja uključuje vrhunsku Ricoh Theta V kameru i stativ. Osim profesionalne opreme, agentima je dostupna i Ricoh Tours mobilna aplikacija za jednostavno kreiranje virtualnih šetnji uz pomoć mobilnih uređaja. Ricoh Tours Mobile Agent omogućuje agentima da vrlo brzo kreiraju i objave virtualne šetnje kroz nekretnine iz njihove ponude.

Pogledajte kako izgledaju 360° virtualne šetnje izrađene pomoću Ricoh Tours alata.

Još jedan primjer Ricoh Tours 360 virtualne možete pogledati na:

3D virtualne šetnje pružaju realističan dojam prostora te virtualnu šetnju kroz njega u punom smislu riječi. 3D virtualne šetnje snimaju se posebnim kamerama koje senzorima stvaraju trodimenzionalni model prostora. Uz pomoć posebnih kamera i softvera, među kojima je najpoznatiji Matterport, kreira se virtualna šetnja koja korisnicima omogućuje da se kreću kroz nekretninu te mijenjaju kut gledanja. 3D objekti unutar prostora pružaju realističan dojam.

Agencija StanPromet kositi i tehnologiju 3D virtualnih šetnji kao alat prezentacije nekretnina.

Pogledajte kako atraktivno one izgledaju i prošećite ovim prekrasnim stanom u Sarajevu.

Vlasnika agencije Harisa Kadića pitali smo kako vidi prednosti virtualnih šetnji sada kada razgledavanja nisu moguća te kako virtualne šetnje mogu pomoći u prevladavanju ove krize.

Svojim kolegama posrednicima odnosno agentima za nekretnine Haris poručuje:

Ukoliko ste imali mogućnost da ranije snimite nekoliko nekretnina u 3D tehnologiji sada je pravo vrijeme da samo te objave budu aktivne na vašim stranicama i web portalima. Trebamo klijentima, kupcima i prodavcima, kao i zakupodavcima i zakupcima približiti sve prednosti 3D virtualnih tura.

Prednosti su jednostavno nesagledive, imate mogućnost da i sada možete zajednički uz virtualnu šetnju i telefonski vršiti detaljnu prezentaciju nekretnine. Još ukoliko ste prilikom spremanja 3D prikaza snimili i okolinu i haustor, onda imamo bingo!

Sada, u ovoj situaciji ćemo uvidjeti da će se uvelike promijeniti i naš posao prezentacije nekretnina, tek sada će klijenti vidjeti prednosti i uštede vremena koje pružaju 3D ture, a pogotovo sa zdravstvenog aspekta i u ovoj situaciji kao i u budućnosti.

Kada se završi ova krizna situacija, posljedice će polako nestajati, klijenti će biti oprezniji, a onda slijedi velika odgovornost nas koji radimo prodaju i najam nekretnina u 3D tehnologiji. Posao će se opet vratiti na velika vrata, a mi tada trebamo preuzeti odgovornost i što više nekretnina snimiti u 3D tehnologiji. Na takav način zaštiti ćemo sve učesnike u prometu nekretnina, posjete će biti smanjenje i svedene na minimum, a da klijenti neće izgubiti na kvaliteti usluge i dostupnim informacijama o nekretninama.

Naprotiv, naši korisnici će dobiti sve informacije na svom pametnom telefonu, iPadu, laptopu…a sve iz udobnosti i sigurnosti svog doma. Moći će pregledati puno više nekretnina koje ih zanimaju, a onda donijeti odluku o fizičkoj posjeti tih nekretnina.

Mišljenja sam da će posle ove krize, 3D tehnologija virtualnih tura definitivno preuzeti vodeće mjesto koje joj i pripada ne samo u segmentu posredovanja nego i u drugim oblastima.

Virtualne šetnje sigurno da mogu pomoći u prevladavanju ove krize, mi kao agenti možemo sukladno odredbama koje su sada na snazi animirati naše klijente da imaju strpljenja i da naprave spisak nekretnina koje žele vidjeti, a da prije toga svakako više puta i na jednostavan način putem virtualne ture posjete nekretnine koje ih zanimaju. Nakon prolaska krize siguran sam da će mečiranje interes/nekretnina imati puno veći postotak uz korištenje virtualnih tura i uz poštivanje gore navedenih preporuka.

Haris je s nama podijelio i nedavno iskustvo s klijenticom iz Zagreba koja je bila u potrazi za stanom u Sarajevu. Ona kaže:

Virtualna tura agencije stanpromet.ba odličan je alat za stjecanje dojma o nekretnini, u mojem slučaju stana. Svaka prostorija snimljena je zasebno, ali je sve povezano u cjelinu i dobiva se dojam šetnje kroz stan, uz mogućnost okretanja kamere u bilo kojem smjeru i pomnijeg razgledanja bilo kojeg dijela stana. Iako su i fotografije dale dobar uvid u prostor, virtualna tura upotpunila je sliku i svakako pomogla u odluci u ovoj situaciji s koronavirusom, u kojoj smo osuđeni na dobivanje većine informacija na daljinu.  

Sve agencije za nekretnine koje koriste Dimedia nekretnine program mogu u njega jednostavno dodati virtualne šetanje uz druge materijale o nekretnini te ih sinkronizirati za objavu na web stranici i portalima za oglašavanje. To znači da ćete na vašoj web stranici imati uvijek dostupno razgledavanje nekretnina i kad ono nije fizički moguće iz bilo kojeg razloga.

 

Budite spremni i od kuće odgovoriti na interes klijenata

Nakon što zainteresirate kupce odličnom prezentacijom daljnje korake možete jednostavno provesti iz vlastitog doma. U programu Dimedia nekretnine možete kreirati ponude za nekretnine u PDF formatu i poslati ih zainteresiranim kontaktima.

Osim toga, u Dimedia nekretnine programu uvijek imate potpunu evidenciju svih nekretnina, povezanih materijala i dokumenata te kontakata, bez obzira na to gdje se nalazili. Stoga, uz pomoć Dimedia nekretnine programa i mobilne aplikacije, možete nastaviti raditi i iz vašeg doma.

Dimedia nekretnine program možete besplatno isprobati prijavom na demo verziju: www.dimedianekretnine.com/prijava-za-demo.

Trebate li pomoć oko otvaranja i upravljanja YouTube kanalom slobodno nam se možete javiti na e-mail: dimedia@dimedia.hr.