Nekretnine

Pišete li pravilno opise nekretnina?

Opis nekretnina

Opisi nekretnina iz ponude važan su dio web stranice agencije za nekretnine. Opisi nekretnina omogućuju vam da pobliže predstavite nekretnine iz ponude potencijalnim klijentima, ali i da korištenjem pravih ključnih riječi postignete visoku poziciju na tražilicama za nekretnine koje nudite.

Kvalitetno napisanim opisima nekretnina možete privući pažnju zainteresiranih klijenata te istaknuti prednosti nekretnina koje nudite. Ako k tome u opis nekretnina promišljeno uklopite ključne riječi možete ostvariti bitnu prednost pred konkurencijom.

U nastavku donosimo savjete i smjernice za pravilno pisanje opisa nekretnina koje će vam pomoći da ih kvalitetnije predstavite te postignete bolju poziciju na tražilicama.

 

Odaberite prave ključne riječi

O pravilnom izboru ključnih riječi ovisi hoće li se nekretnina koju nudite pojaviti u rezultatima pretrage korisnika koji ju traže.

Istraživanje i odabir ključnih riječi prvi je korak u pisanju kvalitetnih opisa nekretnina. Sastavite popis glavnih značajki nekretnina te ako je prikladno dodajte naziv lokacije. Primjerice „trosoban stan Zagreb“ ili „kuća za odmor Split“. Uz pomoć alata za planiranje i istraživanje ključnih riječi otkrite jesu li baš to ključne riječi koje korisnici upisuju u tražilice kako bi pronašli nekretnine koje nudite.

Za istraživanje ključnih riječi na raspolaganju vam je nekoliko Googleovih alata jednostavnih za korištenje: Google Ads Keyword Planner, Google Trends i Google tražilica. Detaljnije o tome kako odabrati prave ključne riječi pročitajte u blog postu: Pronađite prave ključne riječi i osvojite tražitelje nekretnina.

Nakon što ste uz pomoć Google alata dobili informacije o tome koje ključne riječi korisnici upisuju u tražilicu prilikom pretrage vrijeme je da odredite primanu i sekundarnu ključnu riječi. Neka to budu riječi s najvećim volumenom pretrage i što manjom konkurencijom.

Oko odabranih ključnih riječi izgradite sadržaj opisa nekretnina te ih uključite na početak naslova i meta opisa.

 

Napišite kreativne i kvalitetne opise nekretnina

Naslov nekretnine

Odabrane ključne riječi neka budu temelj na kojem ćete graditi tekst opisa nekretnine. Poželjno je da primarna ključna bude na početku naslova kako bi tražilicama i ljudima koji pretražuju odmah bilo jasno o kakvoj se nekretnini radi. Nakon primarne ključne riječi uključite sekundarnu kako bi pružili više informacija. Potrudite se ključne riječi uklopiti u smislen naslov. Takvi naslovi privlačniji su korisnicima te imaju veći CTR.

U programu za agencije nekretnine Dimedia nekretnine naslov nekretnine koje će se pojaviti na tražilicama kao meta naslov je „Naslov za portale“. Budući da „Naslov za portale“ ima ulogu meta naslova prilikom pisanja trebate voditi računa o ograničenom broju znakova koji se prikazuju u rezultatima tražilica. „Naslov za portale“ ne bi trebao biti duži od 70 znakova s razmacima.

„Naslov za portale“ unosi se u za to predviđeno mjesto u programu Dimedia nekretnine, koje je prikazano na slici niže.

Unos meta naslova nekretnina

 

Opis nekretnine

Primarna ključna riječ trebala bi se nalaziti na početku meta opisa te na početku opisa nekretnine. U meta opis treba uključiti i sekundarnu ključnu riječ što znači da je poželjno primarnu i sekundarnu ključnu riječ uključiti u prve dvije rečenice opisa nekretnine.

U programu za agencije za nekretnine Dimedia nekretnine prvih 300 znakova opisa nekretnine ima ulogu meta opisa, stoga na samom početku opisa i ljudima i tražilicama pužite jasne informacije.

Osim ključnih riječi opis nekretnine mora sadržavati i sve važne informacije o nekretnini. No, nemojte ih samo navoditi kao nepovezani niz. To Google može prepoznati kao keyword stuffing te penalizirati ne prikazivanjem vaše stranice u rezultatima pretrage. Umjesto toga ispričajte toplu priču o nekretnini koristeći ključne riječi i glavne karakteristike nekretnine.

Danas se većina potrage za nekretninama odvija online stoga je dobar i kvalitetno napisan opis nekretnine važniji nego ikada. Potrudite se napisati pravi opis koji će prodati nekretninu.

Opišite nekretninu realno. Nemojte pretjerivati s uljepšavanjem stvarnog stanja jer će to zapravo rezultirati bespotrebnim i razočaravajućim obilascima. Postoje li kod nekretnine određene mane pokušajte ih pretvoriti u prednosti ili ponuditi savjete za njihovo rješenje. Tako će kupci znati što mogu očekivati na licu mjesta te uračunati potencijalne dodatne troškove.

U opise uključite riječi koje dodaju vrijednost. Riječi poput luksuzna, jedinstvena, renovirana mogu pomoći postizanju veće cijene nekretnine. Naravno, koristite ih onda kada su prikladne. Također, istaknite jedinstvene karakteristike. Na primjer tradicionalna kamena kuća s kaminom ili obiteljska kuća s prostranom okućnicom. Za svaku nekretninu istaknite nekoliko ključnih karakteristika koje će klijenti u potrazi za takvim nekretninama cijeniti.

Ključne karakteristike nekretnina poput kvadrature, broja soba i kupaonica, dvorišta, vrta lokacije i drugo nemojte samo navoditi već na njima izgradite jedinstven opis svake nekretnine. Pri pisanju opisa uvijek u fokusu imajte vaše potencijalne klijente. Napišite kreativne, primamljive, ali realne opise koji će potaknuti interes pravih kupaca.

Pri pisanju opisa vodite računa o poziciji ključnih riječi unutar teksta. Primarnu ključnu riječ stavite na početak kako bi odmah bilo jasno o kakvoj se nekretnini radi, te ju uključite na još nekoliko mjesta u tekstu i istaknite podebljavanjem. Sekundarnu ključnu riječ koristite na nekoliko mjesta u tekstu. U opis nekretnina dodajte pokoji podnaslov koji sadrži ključne riječi.

Opise nekretnina nemojte pisati u velikim blokovima teksta. Razmišljate o čitljivosti i preglednosti koja je važna i korisnicima i tražilicama. Kratke odlomke odvojite proredom, ključne riječi i značajke nekretnine istaknite podebljavanjem, koristite liste za isticanje prednosti i karakteristika nekretnine, dodajte podnaslove kad god je prikladno.

U programu Dimedia nekretnine opis nekretnine unosi se u polje „Bilješka o nekretnini“ kako je prikazano na slici.
Unos opisa nekretnina

 

Gramatička i pravopisna točnost je obavezna

Nakon što ste ispoštovali tehničke zahtjeve, postavili ključne riječi na pravo mjesto, oblikovali tekst i dodali podnaslove vrijeme je da provjerite je li tekst ispravno napisan. Vaša web stanica prvi je kontakt vas i vaših potencijalnih klijenta, a tekst prepun gramatičkih, pravopisnih i tiskarskih pogrešaka jednostavno djeluje neprofesionalno i nemarno.

Prije nego objavite ono što se napisali ostavite tekst da miruje neko vrijeme pa ga pročitajte ponovno, ispravite greške na koje naiđete. Zatim zamolite nekog od kolega da tekst pročita još jednom i ukaže vam na eventualne greške ili nejasno formulirane rečenice. Točnost teksta možete povjeriti dostupnim alatima za provjeru pravopisa poput onog u Wordu. Nakon što ste sigurni da je opis nekretnine ispravno napisan objavite ga na web stranici.

Ako je web stranica vaše agencije za nekretnine višejezična naslove i opise svih nekretnina morate unijeti na svakom jeziku. Nemojte samo doslovno prevoditi naslove i opise, već ih napišite ili uputite prevoditelje da ih napišu u duhu jezika poštujući sva SEO pravila za optimizaciju naslova i teksta. Pravila o dužini naslova i meta opisa, položaju ključnih riječi u tekstu i drugo vrijede kako za hrvatski tako i za svaki strani jezik.

Želite li saznati više o tome kako i što sve optimizirati na web stranici vaše agencije za nekretnine preuzmite Vodič za SEO optimizaciju web stranica agencija za nekretnine, pripremljen od strane tima koji je razvio Dimedia nekretnine program za agencije za nekretnine.