Nekretnine

Znate li koliko neprovođene PR aktivnosti šteti vašem poslovanju?

PR aktivnosti agencija za nekretnine

Poprilično mistificirana kratica PR dolazi od engleskog izraza Public Relations i znači upravo to – odnosi s javnošću. Odnosno kreiranje pozitivne slike o vašoj agenciji u široj javnosti i zainteresiranim skupinama. Dobro postavljenom strategijom i kvalitetnim provođenjem PR aktivnosti vi sami možete utjecati na to kako će javnost percipirati vašu agenciju. Zvuči kao nešto oko čega se vrijedi potruditi, zar ne?

 

Što je zapravo PR?

Potpuno pojednostavljeno rečeno PR je odnos vaše agencije i javnosti, a obuhvaća niz komunikacijskih aktivnosti usmjerenih prema postizanju uzajamnog razumijevanja s ciljem povećanja ugleda vaše agencije.

PR aktivnosti usmjerene su ne samo prema tome kako vi doživljavate vašu agenciju već prema tome kako je doživljavaju drugi. Ponekad se dogodi da se te dvije percepcije razlikuju, a definiranje i provođenje PR strategije omogućit će vam upravo da uskladite stvarnu i željenu percepciju vaše agencije u javnosti. Nažalost, agencije za nekretnine često zanemaruju važnost PR-a u svom poslovanju.

PR podrazumijeva niz profesionalnih i strateški promišljenih komunikacijskih aktivnosti usmjerenih prema građenju pozitivnog imidža agencije. Provođenje PR aktivnosti agenciji za nekretnine može osigurati puno veću medijsku i online prisutnost od tradicionalnog oglašavanja uz puno niže troškove. S podrškom PR aktivnosti možete očekivati bolji poslovni uspjeh, reputaciju i kredibilitet.

 

Definiranje PR strategije

Definiranje PR strategije podrazumijeva izradu plana temeljnog na rezultatima provedenih analiza te ciljevima koje želite postići.

Prije svega provedite analizu trenutne situacije na tržištu, konkurentskih aktivnosti, potencijalnih prilika i prijetnji. Nakon toga odredite poruku koju želite poslati vašoj publici te kanale na kojima ćete ju plasirati.

Na kraju odredite način na koji ćete mjeriti rezultate. Postavite ciljeve koji su određeni, mjerljivi, dostižni, relevantni i vremenski određeni. Uz tako postavljene ciljeve lako ćete pratiti ostvarene rezultate.

 

Kanali komunikacije

Izbor kanala komunikacije ovisi o postavljenim ciljevima, publici do koje želite doprijeti i poruci koju želite prenijeti. Veza između ciljne publike i kanala komunikacije ključna je za uspjeh komunikacije. Zapitajte se tko je vaša publika, što čita, koje medije prati te koga prati na društvenim mrežama?

Izbor kanala komunikacije podrazumijeva pronalaženje najboljeg medijskog miksa koji će postići odgovarajući doseg uz optimalne troškove. Najznačajnija prednost odnosa s javnošću pred oglašavanjem je postizanje medijske prisutnosti koju publika neće prepoznati kao plaćenu promociju.

Bliskom suradnjom s medijima, novinarima, blogerima i influencerima možete postići značajan doseg i pozicionirati se kao agencija vrijedna povjerenja.

 

PR aktivnosti

PR aktivnosti su podrška prezentaciji vaše agencije za nekretnine u javnosti. Odnosi s javnošću uključuju građenje kvalitetne strategije prisutnosti u medijima, planiranja i organizacije evenata, aktivnosti na društvenim mrežama sve s ciljem podrške marketinškim aktivnostima te povećanje svijesti o brendu, odnosno vašoj agenciji za nekretnine.

Jednom kada uspostavite snažnu PR strategiju te odnos s medijima i influencerima imat ćete utjecaj na percepciju vašeg brenda u javnosti.

U PR aktivnosti ubrajaju se odnosi s medijima, odnosi sa zaposlenicima i drugim zainteresiranim skupinama, organizacija događanja, donacije i sponzorstva.

 

Odnosi s medijima

Pomno odaberite medije i novinare s kojima ćete surađivati. U ovom slučaju više ne znači nužno bolje. Imajte na umu vašu publiku. Što ste o njoj otkrili? Što čita, što gleda, što sluša? Koga prati na društvenim mrežama?

Pri odabiru medija i novinara vodite računa o njihovoj reputaciji. Nisu svi mediji jednako vjerodostojni i cijenjeni.

Odaberite medije, urednike i novinare koji se bave onim što je povezano s vašim poslovanjem i ciljevima. Ako se želite pozicionirati kao pouzdana agencija koja nudi nekretnine ugodne za život, medij i novinari koji će vas zanimati bit će oni koji se bave životnim stilom, dizajnom, uređenjem doma i slično. Ako se pak želite pozicionirati kao agencija koja posreduje poslovnim nekretninama uspostavit ćete kontakte s novinarima poslovnih medija i to onima koji se bave tržištem nekretninama, građevinskim sektorom i investicijama.

Različiti ciljevi i različita publika podrazumijevaju različit pristup, način komunikacije i različite medije. Ako pravilno odaberete novinare kojima se obraćate puno je veća vjerojatnost da će vaša poruka pasti na plodno tlo te da ćete dobiti svoj medijski prostor.

 

 

Objave za medije

Objave za medije ili priopćenja za javnost najčešći su oblik pružanja novinarima informacija vezanih u vašu agenciju. Novinari i urednici dnevno primaju velik broj e-mailova i objava za medije stoga se vaša objava mora „izboriti“ za svoje mjesto u mediju.

Već smo spomenuli važnost pravilnog odabira novinara i medija s aspekta vaše publike, no morate voditi računa o tome da novinarima pružite ono što je njima zanimljivo za objavu. Novinaru magazina o domu i interijeru primjerice neće biti interesantna objava o novom poslovnom kompleksu i obrnuto. Pošaljete li vaše objave na krive adrese, velika je vjerojatnost da neće biti objavljene.

Prilikom pisanja i pripreme objave za medije potrudite se da novinarima pružite nešto novo, zanimljivo i vrijedno objave. Nemojte zatrpavati novinare beznačajnim objavama, moguće da će vaše objave biti ignorirane i onda kada budu zanimljive.

Potaknite interes novinara već direktnim i zanimljivim naslovim e-mala. Sve važne informacije o onome o čemu pišete kao i linkove stavite na početak teksta, a opširnije informacije i kontakt podatke na kraj.

Pišite kao da pišete vijest ili članak za taj mediji, direktno i bez okolišanja. Odgovorite na pitanja tko, što, kada, kako i zašto. Provjerite i ispravite pravopisne i gramatičke greške. Priopćenje nikako ne šaljite u PDF ili sličnom formatu. Fotografije koje prate objavu pošaljite putem besplatnih servisa za dijeljenje datoteka, a uz priopćenje pošaljite poveznicu. Nemojte opterećivati već i onako pune sandučiće novinara teškim prilozima.

Pobrinite se da vaše priopćenje za javnost izgleda i zvuči kao gotova vijest, odnosno članak, tako ćete novinaru uvelike olakšati posao i povećati šanse za objavu priopćenja.

Pratite rezultate objave. Koji su medij objavili vaše priopćenje, na koji način, koliko su mu prostora dali? To vam može puno reći o rezultatima vaših napora i o medijima s kojima možete produbiti suradnju.

 

Suradnja s influencerima

Pojava digitalnih medija unijela je velike promjene u javni prostor. Novinari i mediji više nisu jedini izvor informacija ni kreatori mišljenja. S pojavom prvo blogera, a zatim YouTubera i Instagramera otvorena je mogućnost anonimnom pojedincima da postanu utjecajne osobe u online zajednici. Danas ljudi više vjeruju influencerima na društvenim mrežama nego poznatim osobama.

Makro-influenceri već polako gube svoj kredibilitet, promoviraju sve „od igle do lokomotive“, prati ih široka publika, a svoje usluge papreno naplaćuju. Zbog toga nisu pravi izbor za suradnju s vašom agencijom.

No, s druge strane postoji niz mikro-influencera koju nisu poznati široj javnosti već ih prati manja ali zainteresiranija i time angažiranija publika. Mikro-influenceri su idealan način da doprete do vaše publike porukom koja će djelovati autentično.

 

 

Prednosti suradnje s mikro-influencerima

S pojavom influencera promijenio se i način komunikacije brendova s korisnicima. Nekad je bilo dovoljno da brend bude prisutan na društvenim mrežama, danas korisnici traže potvrdu kvalitete od osoba koje uživaju online ugled.

Kad je u pitanju velika i važna investicija poput kupnje nekretnina budući kupci sigurno će tražiti savjete online. Mikro-influenceri odličan su način da dođete do vaše ciljne skupine.

Mikro-influenceri imaju nekoliko tisuća pratitelja na društvenim mrežama, a njihovu publiku čine pojedinci zainteresirani za temu koju komuniciraju. Ako je to životni stil, uređenje doma, savjetovanje najmoprimcima ili kupcima nekretnina, poslovanje nekretninama, investicije ili neka druga niša povezna s vašim područjem djelovanja njihova publika je i vaša.

Mikro-influenceri zadržali su izvorni kredibilitet u svojoj zajednici, njihove objave vjernije ilustriraju situacije iz stvarnog života, njihova komunikacija s pratiteljima je osobnija. Njihova publika doživljava ih kao prijatelje čije će savjete rado poslušati, a ne kao slavne javne osobe s čijim se životima ne mogu poistovjetiti.

Suradnja s mikro-influencerima nije skupa, a doseg i uspješnost lako su mjerljivi. Istražite mikro-influencere u nišama koje su interesantne za vaše poslovanje i promociju. Stupite u kontakt s njima i dogovorite suradnju. Dozvolite im da objave kreiraju u svom stilu kako bi zadržale svoju vjerodostojnost.

 

Kako PR aktivnosti utječu na SEO

PR aktivnosti pozitivno utječu na SEO te zahvaljujući njima web stranica vaše agencije može postići bolju poziciju na tražilicama.

Većina medija danas ima svoja online izdanja, a dobivanje kvalitetnih povratnih linkova tražilicama je i dalje jedan od glavnih indikatora relevantnosti web stranice. U priopćenja za javnost koja pišete unesite linkove prema vašoj web stranici. Važno je da linkovi budu na početku teksta uz sve važne informacije o temi o kojoj pišete. Nemojte linkove stavljati na kraj teksta niti ih navoditi samo u kontakt podacima. Ako u vašim priopćenjima koja su objavljena u online medijima nema linkova prema vašem webu, propuštate priliku za poboljšanje vaše pozicije na tražilicama.

Objave na društvenim mrežama također se indeksiraju na tražilicama te ne zaboravite napomenuti influencerima da u svoje objave uključe linkove prema vašoj web stranici.

Osim povratnih linkova s domena jakog autoriteta, PR aktivnosti pomoći će vam u postizanju prepoznatljivosti brenda što postaje sve važnije za postizanje boljih rezultata na tražilicama. Ako se ime vašega brenda pojavljuje na više različitih mjesta primjerice na drugim web stranicama i portalima, društvenim mrežama ili slično vaša će stranica biti percipirana kao vjerodostojna te će dobiti prednost na tražilicama.

Sve PR aktivnosti vaše agencije za nekretnine usmjerene su na privlačenje potencijalnih kupaca na vašu web stranicu. Želite da pogledaju vašu ponudu, kontaktiraju vas, ponude svoju nekretninu te na kraju postanu vaši klijenti.

Za sve to potrebna vam je optimizirana web stranica prilagođena agencijama za nekretnine. Dimedia nekretnine izrađuje web stranice koje će najbolje prezentirati vaš brend i vašu ponudu. Kontaktirajte nas za izradu web stranice povezane s programom Dimedia nekretnine i postanite prepoznatljiv brend na tržištu nekretnina.