NekretnineSEO optimizacija

Pravilno koristite ključne riječi u blog objavama i na web stranici

ključne riječi, blog

Kreiranje sadržaja za web stranicu kao i za redovite objave na blogu može biti puno zahtjevnije no što se isprava čini. Odabrati pravi ton i način komunikacije, otkriti zanimljivu, aktualnu temu, prenijeti ju na adekvatan način te pritom sve optimizirati za tražilice pravilnim korištenjem ključnih riječi nije baš jednostavan zadatak.

No, bez razumijevanja i pravilnog korištenja ključnih riječi sav trudi i vrijeme uloženo u kreiranje sadržaja može biti uzaludno te unatoč svemu što radite možete izgubiti kupce.

Činjenica je da čak 95% osoba prilikom pretraživanja tražilica gleda samo rezultate prikazane na prvoj stranici. Što znači da ako vaša web stranica nije na prvoj stranici Googlea kao da i ne postoji. Ne razumijevanje i nepravilno korištenje ključnih riječi u blog objavama i sadržaju web stranice vaše agencije za nekretnine može ozbiljno naštetiti poslovanju budući da ćete izgubiti vrijedan organski promet na web stranici.

Kada optimizirate web stranicu, a isto se odnosi na blog objave budući da su one sastavni dio weba, činite strancu vidljivijom većem broju korisnika koji traže nekretnine pretražujući internet. Zašto su ključne riječi toliko važne i kako ih pravilno koristiti u sadržaju koji kreirate za vaš web i blog saznajte u nastavku.

 

Što su ključne riječi?

Najjednostavnije rečeno, ključne riječi su one riječi, pojmovi i fraze koje osobe upisuju u tražilicu. Ljudi koriste tražilice kako bi pronašli razne informacije. Kada razmišljaju o preseljenu, kupnji ili najmu nekretnine muče ih razna pitanja na koja pokušavaju dobiti odgovore koristeći tražilice.

Sigurno se pitaju kakav je život u drugom gradu, ili dijelu grada. Infrastruktura, prometna povezanost, društveni sadržaji i slično sigurno su im važni. Ali i druga pitanja prate kupovinu nekretnina, od pravnih zavrzlama koje muče prodavatelje i kupce do pitanja vezanih uz uređenje i održavanje nekretnina.

Pri razmišljanju o tome koje ključne riječi koristiti uvijek se vodite onim što zanima vaše potencijalne klijente u procesu donošenja odluke o kupnji ili ponudi nekretnine na tržištu.

 

Kako je pisanje bloga korisno za SEO?

Pisanje bloga pomaže boljem pozicioniranju vašeg weba na tražilicama ako pruža relevantan odgovor na pitanja vaših klijenata. Blog postovi su prilika za primjenu raznih on-page SEO taktika pomoću kojih web stranica ima priliku ostvariti bolje pozicioniranje na tražilicama i tako privući veći broj posjetitelja.

Ono što je danas važno za SEO optimizaciju je relevantnost i namjera. Što znači da, ako želite da vaša web stranica i blog sadržaj budu što vidljiviji na tražilicama moraju biti relevantni za pretragu korisnika i odgovarati njihovoj namjeri. Da bi blog objave na web stranici vaše agencije za nekretnine bile što bolje rangirane ključne riječi oko kojih ćete graditi sadržaj odaberite pažljivo.

Umjesto da sadržaj bloga kreirajte oko vaše agencije i vaše ponude u fokus stavite vaše klijente, njihova pitanja, nedoumice, potrebe i želje. Nemojte nametati ono što vi nudite već im ponudite kvalitetan sadržaj kojem će se rado vraćati, kojeg će podijeliti i preporučiti drugima.

Broj posjeta web stranici, broj dijeljenja sadržaja na društvenim mrežama i interakcija s njim tražilicama daje potvrdu kvalitete i relevantnosti sadržaja te ga tako podiže na višu poziciju. Bolja pozicija znači još veći broj posjeta na web stranicu i vidljivost pred više potencijalnih klijenata.

 

Kako odabrati prave ključne riječi za objave na blogu

Prvi korak pravilnoj optimizaciji sadržaja za blog objave i općenito cijeli sadržaj weba je istraživanje ključnih riječi. Međutim, upravo taj korak se često preskoči pri kreiranju sadržaja za blog, što je velika greška koja vas može stajati boljeg pozicioniranja na tražilicama.

Blog post koji sadrži prave ključne riječi omogućuje vam da obradite aktualne, često pretraživane teme. Tako ćete iskoristiti aktualne trendove za povećanje prometa na web stranicu vaše agencije za nekretnine. Pratite vijesti i novosti te odaberite aktualne teme koje se mogu protezati od povećanja cijena nekretnina do trendova u uređenju doma.

Osim tema koje su aktualne u određenom periodu, postoje i teme koje su aktualne uvijek. To su najčešće teme koje odgovaraju na pitanje korisnika: kako? Kako kupiti prvi stan? Kao do stambenog kredita? Kako odabrati pravu lokaciju za gradnju kuće…. Ideje su brojne, a takav sadržaj dovodit će vam neprestan promet na stranicu – ako targetirate prave ključne riječi.

Prvi korak ka targetiranju pravih ključnih riječi je otkrivanje koje ključne fraze bi na vašu web stranicu mogle privući relevantan promet. Vrsta i širina istraživanja ključnih riječi ovisit će ciljevima koje želite postići sadržajem koji kreirate.

Ako obrađujete aktualnu temu koristite Google Trends i prijedloge Google tražilice da biste otkrili koje fraze povezane s temom se najčešće upisuju u tražilice.

Želite li se fokusirati na sadržaj koji će vam donositi kontinuiran promet koristite analitičke alate vaše web stranice koji će vam otkriti koje ključne riječi i fraze dovode promet na vašu web stranicu. Iskoristite ih u blog objavama i sadržaju weba kako bi vaš sadržaj bio relevantan za pretrage korisnika te tako ostvarili veći CTR.

Google Keyword planner odličan je alat dostupan u sklopu Google Ads platforme koji vam pruža informacije o predviđenom opsegu pretraživanja, opsegu pretraživanja u protekom razdoblju te predlaže ključne riječi koje biste mogli iskoristiti.

Podaci dobiveni istraživanjem provedenim kombiniranjem spomenutih alata pomoći će vam da odaberete jednu do dvije ključne riječi koje ćete koristiti u tekstu blog objava i pojedinih dijelova web stranice.

 

Kako pravilno koristiti odabrane ključne riječi

U svakoj blog objavi fokusirajte se na jednu do dvoje tzv. ključne riječi dugog repa odnosno ključne fraze koje najbolje odgovaraju namjeri izraženoj u pretrazi vaših ciljanih čitatelja.

Optimizacija blog objave po ključnim riječima ne znači dodavanje što je više moguće ključnih riječi u tekst, naprotiv takva praska može naštetiti optimizaciji. Osim toga, takav tekst ne pruža zadovoljavajuće iskustvo čitateljima.

Kod optimizacije po ključnim riječima danas je od presudne važnosti da sadržaj odgovara namjeri korisnika. Stoga, korištenje ključnih riječi u tekstu ne smije djelovati usiljeno i neprirodno. Prijedlog je koristiti jednu do dvije ključne fraze po blog objavi.

Fokusiranje na ključne fraze daje bolje rezultate od fokusiranja na pojedine ključne riječi zbog toga što ključne fraze obuhvaćaju namjeru i cilj korisnika prilikom pretrage. Primjera radi, ključna fraza Kako kupiti stan u Zagrebu bolja je od ključnih riječi stan, Zagreb.

Korisnici koji pri pretraživanju koriste fraze vrlo će vjerojatno pročitati cijeli sadržaj te, ako im članak pruži odgovore na njihova pitanja, potražit će dodatne informacije o vašoj agenciji za nekretnine, ponudi i uslugama. Takvi korisnici ostvaruju željeni promet na web stranici i vjerojatnije će ostvariti konverzije.

 

Dodajte ključne riječi na prava mjesta

Nakon što ste pažljivo odabrali ključne riječi na koje ćete se fokusirati u sadržaju blog objava ili nekom drugom dijelu web stranice važno je da ih dodate na prava mjesta kako bi vaš sadržaj ostvario što bolji SEO rezultat.

Postoje mjesta na koja morate dodati ključne riječi kako bi sadržaj koji ste kreirali bio što vidljiviji korisnicima prilikom organske pretrage. To su:

  • link
  • naslov
  • meta naslov
  • meta opis
  • početak teksta
  • podnaslovi
  • alt tagovi fotografija

 

Link

Tražilice „čitaju“ linkove kako bi otkrile što se nalazi na stranici, odnos o čemu pišete u vašoj blog objavi. Prilikom pripreme sadržaja za objavu imate priliku optimizirati link, iskoristite ju tako da u link dodajte ključne riječi kako bi čitateljima i tražilicama odmah bilo jasno o čemu se na toj stranici radi.

Primjer korištenja ključnih riječi u linku:

ključne riječi, url

 

Naslov

Naravno, ključne riječi uključite u naslov. On je će prvi privući pažnju čitatelja, a algoritmima tražilica on predstavlja prvi korak pri određivanju relevantnosti sadržaja za pretragu korisnika.

 

Meta naslov

Meta naslov može biti naslov blog objave ili posebno prilagođen naslov koji će se prikazivati kao naslov stranice u rezultatima tražilica. Ovaj naslov je izuzetno važan za privlačenje pažnje korisnika koji pretražuju internet u potrazi za rješenjem njihovih problema.

Ključne riječi uključite u prvih 60 znakova meta naslova. Google dužinu naslova mjeri u pikselima, što znači da je nemoguće točno reći koliko će znakova biti prikazano. Stoga, da biste bili sigurni da Google u rezultatima pretrage neće izostaviti upravo vaše ključne riječi, navedite ih na početku meta naslova.

 

Meta opis

Meta opis u kratkim crtama daje korisnicima do znanja o čemu se u objavi na vašem blogu ili web stranci radi. CTR ovisi o kvalitetno napisanom meta opisu. U meta opis svakako dodajte ključne riječi, one i korisnicima i tražilicama govore što se nalazi na stranici.

Primjer korištenja ključnih riječi u meta podacima: 

Meta tagovi

 

Tekst

Neka na samom početku teksta korisnicima bude jasno da će vaša blog objava odgovoriti na namjeru njihove pretrage. Ključne riječi koriste kad god je to prikladno u tekstu. No, nemojte pretjerivati, neka tekst bude tečan i prirodan.

 

Podnaslovi

Podnaslovi služe da bi razbili velike blokove teksta, odijelili cjeline i istaknuli ono važno. Čitatelji često nemaju strpljenja ni vremena čitati cijeli tekst od slova do slova već skeniraju sadržaj. Istaknuti podnaslovi privući će njihovu pažnju, a ključne riječi u njima i čitateljima i tražilicama reći će da je sadržaj relevantan za temu.

 

Alt tagovi

Blog postovi ne bi trebali sadržavati samo tekst. Obogatite ih prikladnim fotografijama, infografikama, ilustracijama i slično. Svaku fotografiju koju dodajete optimizirajte pravilnim postavljanjem alt tagova koji sadrže ključne riječi. Alt tagovi omogućuju tražilicama da čitaju što je na fotografiji.

 

Neka vaš sadržaj bude uvijek aktualan

Kreiranje sadržaja za vaš blog koji neće brzo zastarjeti trebao bi biti primarni cilj vašeg content plana. Takav sadržaj, ako je dobro optimiziran neprestano će vam generirati relevantan promet na web stranicu. Osim samih posjeta, ovakav sadržaj nastaviti će vam donositi konverzije dugo nakon što je objavljen.

No, nije sav sadržaj vječan i događaju se promjene kojima se treba prilagoditi. Neke članke koje ste objavili na blogu morat ćete ponovno prilagoditi, optimizirati ili prenamijeniti. Uložite vrijeme i trud da biste već kreiran sadržaj uskladili s nastalim promjenama. Zaista bi bilo šteta da sadržaj u koji ste nekad uložili puno s vremenom postane bezvrijedan.

Isto vrijedi i ako ste se odlučili za strategiju privlačenja prometa na web korištenjem aktualnih tema. Nakon nekog vremena trendovi će se promijeniti i te teme prestat će privlačiti korisnike. Takav sadržaj prenamijenite u sadržaj koji je uvijek aktualan, optimizirajte ga prema novim ključnim riječima i pružit ćete mu nov život i novu svrhu.

Ako na vašem webu ili blogu postoji sadržaj koji je potpuno zastario i nije ga moguće prenamijeniti uklonite ga. Nema smisla da posjetiteljima vašeg weba pružate zastarjele informacije. To može čak imati suprotan efekt od onog kojeg želite postići te može negativno utjecati na vaš kredibilitet.

 

Angažirajte profesionalce

Ako mislite da nemate potrebno vrijeme, znanje i kreativnost za pravilo pisanje i optimizaciju sadržaja na web stranici vaše agencije za nekretnine uvijek možete angažirati profesionalce.

Dimedia nekretnine pruža kompletnu podršku poslovanju agencije za nekretnine. Uz Dimedia nekretnine CRM program nudimo vam i izradu web stranica, kreiranje sadržaja za stranicu i pisanje redovitih objava za vaš blog.

Kontaktirajte nas i privucite buduće klijente sadržajem optimiziranim prema pravim ključnim riječima.