Nekretnine

Virtualne šetnje – sadašnjost, a ne budućnost promocije nekretnina

Virtualne šetnje

Tehnološka dostignuća stvorila su potpuno nove mogućnosti prezentacije i promocije nekretnina te budućim kupcima omogućila pogled iz duge perspektive.

Napredak tehnologije snimanja, nove mogućnosti prikaza te virtualna stvarnost donijele su nove, revolucionare i interaktivne metode prezentacije nekretnina. Virtualne šetnje nisu budućnost, već sadašnjost marketinga agencija za nekretnine.

Radi se o tehnologiji koja budućim kupcima omogućuje da iz udobnosti svog doma pomoću računala, mobilnog uređaja ili VR naočala detaljno razgledaju nekretnine koje nudite. Osim tehnološkog napretka dogodila se i „smjena generacija“ među kupcima nekretnina. Milenijalci, generacija koja je prigrlila tehnologiju, velik dio vremena provodi na internetu te većinu kupovne obavlja online, danas čine sve veći udio među kupcima nekretnina.

Zamislite da više ne morate obavljati česta i razočaravajuća razgledavanja. Zamislite da na vašoj web stranici, YouTube kanalu ili društvenim mrežama imate uvijek dostupno razgledavanje te da primate upite od zaista ozbiljnih kupaca. Virtualne šetnje omogućuju vam upravo to. Uvijek otvorena vrata nekretnina koje nudite i veću stopu konverzije.

Bez obzira na ove značajne prednosti tek mali dio agencija za nekretnine na našem tržištu koristi ovaj efikasan marketinški alat. Upravo u tome leži još jedna prednost, počnete li koristiti virtualne šetnje bit ćete u velikoj prednosti pred vašom konkurencijom.

 

Što je zapravo virtualna šetnja?

Virtualna šetnja je simulacija stvarne lokacije kreirana uz pomoć video sekvenci ili statičnih slika. U virtualne šetnje mogu se dodati i drugi elementi poput tlocrta ili takozvanog prikaza kuće lutaka. Postoje različiti tipovi virtualnih šetnji. To su 3D virtualne šetnje, video šetnje, 360° odnosno panoramske šetnje te 3D tlocrti.

Prikaz kuće lutaka

Za razliku od statičnih fotografija, linearno snimljenih video zapisa te 2D tlocrta gledatelji virtualnih šetnji imaju kontrolu nad prikazom. Sami biraju kojim će redoslijedom, iz kojih kutova i perspektive sagledati nekretninu.

Virtualna šetnja pruža puno realniji prikaz prostora kroz koji gledatelji mogu dobiti osjećaj vlasništva i lakše se zamisliti u svom novom domu.

Osim u promociji nekretnina tehnologija virtualnih šetnji našla je svoju primjenu u brojnim drugim područjima, od obrazovanja i znanosti do marketinga i zabave.

 

Tipovi virtualnih šetnji

Postoji nekoliko različitih tipova virtualnih šetnji. Osnovana razlika je u „dubini“ prikaza prostora i tehnologiji u kojoj se izrađuju. Postoje 3D virtualne šetnje, 360° panoramske šetnje te 3D tlocrti.

3D virtualne šetnje kreiraju se uz pomoć posebnih kamera sa senzorima koji stvaraju trodimenzionalni model prostora. Ovaj tip virtualne šetnje pruža vašim klijentima realističan osjećaj prostora koji prikazuje. 3D format djeluje vizualno vrlo atraktivno i realistično te omogućuje korisnicima kretanje kroz prostor i promjenu perspektive.

3D virtualne šetnje moguće je kreirati kamerama namijenjenim za 3D snimanje te odgovarajućim softverom. Jedan od poznatijih alata za kreiranje virtualnih šetnji je Matterport. Alat funkcionira tako da nakon snimanja prostora snimljeni materijal pohranite na cloud gdje ga softver pretvara u virtualnu šetnju, a vama isporučuje link na kojem se ona nalazi. Matterport omogućuje kreiranje različitih prikaza, poput prikaza kuće lutaka te 2D i 3D tlocrta.

Matterport virtualne šetnje možete dodati u Dimedia nekretnine softver kako bi se one prikazivale na web stranici vaše agencije uz ostale materijale o nekretnini. Virtualne šetnje možete dijeliti na društvenim mrežama i YouTube kanalu.

360° virtualne šetnje sastoje se od niza panoramskih fotografija uređenih tako da tvore jedinstvenu sliku. Ove virtualne šetnje omogućuju vam da prikažete nekretnine u većoj, široj slici. U 360° prikazu korisnici se mogu kretati kroz sliku u svim smjerovima, no ne mogu mijenjati perspektivu.

Razlika između 3D i 360° je u vjernosti njihovog prikaza. 360° prikaz omogućuje kretanje kroz fotografiju, ali ne i kroz prostor. 3D prikaz stvara dojam dubine prostora i objekata u njemu. 360° virtualna šetnja omogućuje kretanje kroz fotografiju, ali ne pruža dojam punoće prostora i rasporeda elementa.

3D prikaz je zapravo virtualna šetnja u punom značenju riječi. 3D prikaz pruža realističan prikaz prostora i objekata u njemu. U 3D prikazu možete se kretati kroz prostor, mijenjati perspektivu i prikaz. Prikaz kuće lutaka dodatak je virtualnoj šetnji koji pruža pregled prostora izvana. Tako u jednom prikazu korisnici mogu vidjeti kompletan raspored prostorija u nekretnini, raspored zidova, vrata, prozora i namještaja.

3D tlocrt je virtualni model tlocrta prikazan iz ptičje perspektive. Za razliku od 2D tlocrta koji daje plošni prikaz rasporeda nekretnine 3D tlocrt daje puninu elementima prostora. 3D tlocrt sadrži potpuni prikaz prostorija, zidova, namještaja, prozora, vrata i drugih elementa koji se nalaze u nekretnini. Ovakav prikaz tlocrta puno je atraktivniji od uobičajenih tlocrta te pruža bolju percepciju prostora. 3D tlocrt moguće je kreirati uz pomoć različitih softvera, jedan od njih je već spomenuti Matterport.

 

Primjena virtualnih šetnji u prezentaciji nekretnina

Virtualna šetnja

Virtualne šetnje kreiraju se korištenjem posebnih modela kamera koje bilježe HD fotografije te grade 3D modele objekata u prostoru. Za snimanje 360° virtualne šetnje potrebna je kamera koja bilježi 360° fotografije. Za kreiranje 3D tlocrta postoje online programi.

Želite li izvući maksimum iz virtualnih šetnji i pritom biti sigurni da su izrađene profesionalno i kvalitetno taj dio posla najbolje je prepustiti stručnjacima. Studio Oko bavi se izradom 3D virtualnih šetnji za agencije za nekretnine, a s vlasnicom studija Miom Vučić porazgovarali smo o iskustvima i prednostima korištenja virtualnih šetnji u praksi.

Miu smo upitali da našim čitateljima za početak objasni što su virtualne šetnje.

„3D virtualna šetnja je realistični interaktivan video koji Vam dopušta pregled postojećeg objekta sa svakog smart mobilnog uređaja, kompjutera, tableta te pomoću VR naočala neovisno o Vašoj lokaciji. Vrlo interesantan medij kao pomoć u prezentaciji i prodaji agencijama za nekretnine koji također štedi vrijeme agentu i klijentu pri finalnoj selekciji. Iz turističke perspektive, vlasnicima turističkih objekata ono omogućava predočenje ugođaja apartmana/hotela mimo tradicionalnih 2D fotografija.“

Mia nam je također objasnila kakvi sve tipovi virtualnih šetnji postoje te po čemu se razlikuju.

„Postoji nekoliko vrsta šetnji, različitih kvaliteta slike i dodatnih mogućnosti. Od panoramskih slika koje dopuštaju 360∘ pregled iz jedne točke gledanja, interaktivni tlocrti do sofisticiranije opcije kao što su 3D virtualne šetnje koje uključuju interaktivne makete prostora, multimedijske točke koje dopuštaju tekst, zvuk, spajanje na Youtube ili Vimeo videe te klikabilni linkovi za proširene informacije.

Također 3D virtualne šetnje zbog integriranih infracrvenih zraka pridonose fluidnosti interaktivnog kretanja što doprinosi dojmu šetnje prostorom. Panoramske ili 360 fotografije može napraviti svatko tko ima tu mogućnost na smart mobilnom uređaju ili bolji fotoaparat sa tronošcem dok za potpunu uslugu 3D virtualne šetnje je potrebna profesionalna kamera sa većim brojem leća za što se angažira profesionalan fotograf/ videograf te je potrebna postprodukcija kojom se pomoću posebnog softweara stvara finalni proizvod – interaktivna virtualna šetnja.“

Ono što vas sigurno zanima je gdje sve možete objaviti virtualne šetnje te na koje se sve platforme one mogu integrirati.

„3D virtualna šetnja se može integrirati na Vašu web stranicu ili u obliku samostalnog linka može se poslati željenom klijentu ukoliko se ne nalazi na Vašoj stranici. Šetnja može biti privatna ili javna.“

I ono najvažnije, zamolili smo Miu da nam iz svog iskustva rada s agencijama za nekretnine kaže zašto smatra da bi svaka agencija za nekretnine trebala koristiti virtualne šetnje u prezentaciji nekretnina te koje sve prednosti tako može ostvariti.

„Otkako je prva 3D kamera došla na tržište prije nekoliko godina, 3D virtualne šetnje su postale nezaobilazni medij za promidžbu portfolija agencija za nekretnine iz više razloga:

  • rastući broj posjetitelja na web stranicu i potencijalnih klijenata s obzirom da nekretninu mogu pogledati svi koji imaju pristup internetu bez obzira na lokaciju
  • neovisno o vremenu rada agencije Vašoj ponudi je moguće pristupiti 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu
  • s obzirom da su 3D šetnje još novi pojam na Hrvatskom tržištu ona Vas u ovom trenutku može vrlo lagano diferencirati od konkurencije.
  • digitalni pregled stana je doživljaj koji je vrlo pamtljiv, te će privući stranu i domaću klijentelu na Vaša vrata i ostati ćete im u sjećanju na pozitivno novo iskustvo
  • s obzirom na tehnologiju i novitet na tržištu, zainteresiranost medija bi se mogla pozitivno reflektirati na Vaš brend
  • strani klijenti su već upoznati sa mogućnostima i lakoćom korištenja 3D šetnji te vide veliku prednost u komunikaciji i transparentnosti“

Studio Oko pri izradi virtualnih šetnji nudi uslugu ‘zamagljenja’ lica na obiteljskim fotografijama ili osobama na šetnjama kako se ona ne bi kosila s pravilima GDPR-a.

 

Studio oko

 

Zašto bi svaka agencija za nekretnine trebala koristiti virtualne šetnje?

Nakon što smo vas upoznali s tehnologijom virtualnih šetnji i njihovim korištenjem u praksi, vrijeme je da vam otkrijemo sve prednosti zbog kojih ćete poželjeti izraditi virtualne šetnje već danas.

 

1. Nova značajka koju još ne koristi velik broj agencija

Virtualne šetnje nova su značaka koje će se uskoro moći vidjeti na web stranicama svih agencija za nekretnine. Na našem području virtualne šetnje još uvijek ne koristi velik broj agencija, što znači da ćete njihovim korištenjem biti korak ispred vaših konkurenata.

 

2. Interaktivan pregled uz koji se lakše stvara osjećaj vlasništva

Virtualne šetnje su interaktivne. Vaši klijenti više nisu samo promatrači, oni postaju sudionici u otkrivanju nekretnine. Biraju kako će, iz kojih sve kutova i perspektive razgledati svoj novi dom. Na taj način korisnici uz virtualne šetnje lakše stvaraju osjećaj vlasništva. Potencijalni kupci lako se mogu zamisliti u svom novom domu.

 

3. Uvijek dostupno razgledavanje, bez čestih odlazaka na teren

Postavljanjem virtualne šetnje na vašoj web stranici imate uvijek dostupno razgledavanje, što će vas često poštedjeti bezuspješnih odlazaka na teren. Virtualne šetnje filtriraju kupce te vas u konačnici kontaktiraju samo oni koji su zaista zainteresirani.

Jedom kreiranu virtualnu šetnju možete dodati na vašu web stranicu, dijeliti na društvenim mrežama, postaviti na YouTube kanal, dodati na blog ili poslati link kome god i kad god želite.

Prodajete li nekretnine na stranim tržištima virtualne šetnje izuzetno su koristan alat za prezentaciju. Potencijalni kupci iz inozemstva mogu pogledati nekretnine iz vaše ponude bez obzira na to gdje se nalazili. Više ne moraju prevaljivati velike udaljenosti kako bi pronašli savršenu nekretninu.

 

4. Odaju dojam profesionalnosti

Virtualne šetnje djeluju uvjerljivo i profesionalno te pomažu pri donošenju odluke o kupnji. Kupovina nekretnina je za većinu ljudi važna odluka koja teško može biti donesena samo ne temelju nekoliko fotografija. Virtualne šetnje omogućuju detaljniji pregled nekretnina te kupcima daju bolji uvid u stvarno stanje. Nakon brojnih pregledanih nekretnina te ponuda različitih agencija, kontaktirat će onu koja je ostavila bolji dojam.

 

5. Privlače veći broj posjeta i generiraju više leadova

Interaktivne virtualne šetnje privlače veći broj posjeta na web stranicu i generiraju veći broj ledaova. U potrazi za pravom nekretninom kupci pregledavaju fotografije nekretnina te ako nisu zadovoljni viđenim lako mogu odustati od kupnje. Pružite li im mogućnosti da detaljnije, kroz zabavan virtualni prikaz razgledavaju svoj novi dom više će vremena provesti na vašoj web stranici, a upiti koje primite bit će od kupaca koji su zaista zainteresirani.

Virtualne šetnje rade za vas, štede vam vrijeme i pomažu da vaše napore ulažete u samu realizaciju posredovanja, umjesto u prezentaciju nekretnina. Osim toga, virtualne šetnje su odličan marketinški alat kojim dobivate atraktivan sadržaj vrijedan dijeljenja na društvenim mrežama.

Virtualne šetnje jednostavno možete integrirati u program Dimedia nekretnine kako bi one bile dostupne na web stranci vaše agencije.

Više nema razloga da ne kontaktirate Studio Oko i počnete koristiti sve prednosti ovog efikasnog alata. Oplemenite vašu prezentaciju nekretnina dodavanjem virtualnih šetnji.

Studio Oko: www.studio-oko.hr, mia@studio-oko.hr, +385 99 78 0 78 77