Digitalni marketing

Zašto kontinuirano optimizirati web stranicu agencije za nekretnine

Optimizacija web stranica agencija za nekretnine

Građenje online prisutnosti je proces koji nikada ne prestaje. Gledajte na web stranicu vaše agencije za nekretnine kao na temelj na kojem ćete te graditi vaš online image, a ne kao na završen projekt.

Digitalna era pretvorila je internet u mjesto na kojem morate zaslužiti pažnju vaših potencijalnih klijenata, dok se za to bore i vaši konkurenti. Kako biste stekli prednost važno je da vašu web stranicu kontinuirano nadograđujete, unapređujete i optimizirate.

O SEO optimizaciji web stranica često se govori kao o procesu koji nikad ne završava. Ta tvrdnja je apsolutno točna i vaša web stranica treba stalnu optimizaciju. Donosimo razloge zašto.

 

Tražilice konstantno mijenjaju algoritme

Google i druge tražilice evoluirale su kroz godine stalno mijenjajući algoritme koji utječu na rangiranje web stranica. To znači da SEO pravila koji su nekada vrijedila danas više ne vrijede, a vaša web stranica mora se stalno prilagođavati promjenama kako bi zadržala ili ostvarila najbolju moguću poziciju u rezultatima pretrage.

Najznačajnije promjene koje su se kroz godine dogodile prvenstveno se odnose na stavljanje korisnika u prvi plani i pružanje najboljeg korisničkog iskustva. Prošlo je vrijeme kada je za postizanje visoke pozicije na tražilicama bilo dovoljno na web stranici koristiti niz ključnih riječi bez povezanog konteksta i dodati brojne, ne nužno relevantne, linkove.

Danas je važno web stranicu u potpunosti prilagoditi korisniku, a pri tome valja uzeti u obzir tehnološke promjene koje su se dogodile. Korisnici danas uglavnom pretražuju internet s mobilnih uređaja stoga je responzivna web stranica uvjet rangiranja na Googleu. Brzina učitavanja također je bitan faktor koji utječe na rangiranje. Web stranice koje se sporo učitavaju ne pružaju zadovoljavajuće korisničko iskustvo te imaju veliku stopu napuštanja, što tražilicama šalje negativne signale o kvaliteti stranica i negativno utječe na rangiranje.

Online sigurnosti i zaštiti podataka korisnika tražilice danas pridaju velik značaj. Google nipošto svoje korisnike ne želi uputiti na nesigurne web stranice. SSL certifikat koji jamči zaštitu svih osobnih podataka korisnika uvjet je za rangiranje web stranice. Ako adresa web stranice vaše agencije za nekretnine počinje s http, umjesto s https znači da na nju nije implementiran sigurnosni certifikat te da ga čim prije trebate implementirati kako bi vaša web stranica bila pravilno rangirana na tražilicama, a vašim korisnicima bila osigurana zaštita njihovih osobnih podataka.

Signali s društvenih mreža također utječu na rangiranje. Stranica koja ima velik broj dijeljenja, likeova i komentara bit će bolje rangirana na tražilicama jer ovi signali algoritmima govore pozitivno o kvaliteti web stranice.

Promjene se događaju često, neke su minimalne, a neke mogu značajno utjecati na poziciju web stranice vaše agencije za nekretnine. Da biste znali koje su se promjene dogodile, kako će one utjecati na poziciju web stranice te koje korake morate poduzeti da biste ju optimizirali u skladu s novim zahtjevima tražilica morate kontinuirano pratiti stručne objave, portale i blogove. Ako vam se to čini kompliciranim i želite svoje vrijeme maksimalno iskoristiti radeći svoj posao, analizu i optimizaciju vaše web stranice možete prepustiti stručnjacima iz Dimedia nekretnine tima, koji su specijalizirani upravo za web stranice agencija za nekretnine.

 

Kreiranje kvalitetnog sadržaja je kontinuiran proces, a nov sadržaj je ključan

Sadržaj na vašoj web stranici je ono što će privući ili odbiti korisnike. Relevantan, koristan, kvalitetan i nov sadržaj je ono što će korisnike potaknuti da se zadrže na vašoj web stranici, da ju posjećuju ponovno te da ju dijele sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama.

S druge strane algoritmi tražilica konstantno traže i indeksiraju nov sadržaj u nastojanju da korisnicima u rezultatima pretraga pruže točne i pravovremene informacije, što znači da što više i češće objavljujete nov sadržaj na vašoj web stranici Google će ju češće indeksirati, a sadržaj na njoj smatrat će aktualnim.

Osim tražilica i korisnici vole svjež sadržaj. Jučerašnje vijesti danas više nikog ne zanimaju, a isto je sa sadržajem na vašoj web stranici, odnosno blogu. Redovito objavljivanje novih objava, vijesti, informacija i drugih zanimljivosti potaknut će korisnike da rado posjećuju vaš web i čitaju vaš blog. Uz pomoć ovih aktivnosti imate priliku ojačati autoritet vaše domene i vaš autoritet na tržištu u kojem poslujete.

Prilikom unosa novog sadržaja također je važno slijediti pravila SEO optimizacije kako bi vaši napori rezultirali željenim uspjehom.

Za svaku stranicu novo unesenog sadržaja napišite meta title, odnosno naslov koji će se prikazati u rezultatima tražilica, dužine do 70 znakova s razmacima te meta description, odnosno opis stranice koji će se također prikazati u rezultatima na tražilicama, optimalne dužine do 160 znakova s razmacima. U njima koristite ključne riječi za koje želite optimizirati stranicu te ih napišite tako da potaknu korisnike da posjete vaš web.

Ako se radi o tekstualnoj stranici na vašem blogu vodite računa o H naslovima. H naslovi, odnosno H tagovi govore tražilicama o čemu se u objavi radi te što je u njoj bitno. H1 naslov je glavni naslov te stranice, koji treba biti optimiziran tako da sadrži ključnu riječ te napisan tako da potakne korisnike na čitanje cijelog teksta. H2, H3, H4 su razine podnaslova koje također tražilicama govore o temi koja se obrađuje na toj stranici, a sam tekst čine čitljivijim i razumljivijim korisnicama.

Da bi sadržaj bio zanimljiviji i atraktivniji slobodno dodajte vizualne elemente, fotografije, infografike, no ne zaboravite i njih optimizirati. Prije svega pazite na veličinu fotografija. Fotografije u visokoj rezoluciji zauzimaju puno prostora, a time opterećuju web stranicu i produžuju vrijeme učitavanja. Veličinu i kvalitetu fotografija prilagodite za objavu na webu. Prije uploadanja imenujte ih u skladu s onim na što se odnose te nakon unosa u CMS web stranice napišite alt tag u skladu s onim što se na fotografiji nalazi. Pravilno imenovane fotografije i alt tagovi govore tražilicama što se na fotografiji nalazi i pomažu pri optimizaciji stranice.

Na prikladna mjesta u tekstu možete dodati linkove na druge dijelove vaše web stranice ili na druge web stranice koje su relevantne za temu o kojoj pišete. Prilikom dodavanje linkova, napišite anchor tekstove u skladu s onim što se nalazi na stranici na koju vode, tako korisnicima i tražilicama govorite zašto je taj link relevantan.

Anchor tekst

Optimizacija stranica koje se odnose na nekretnine iz ponude

Unos novih nekretnina na vašu web strancu vaš je svakodnevni zadatak. No znate li da unosom svake nove nekretnine zapravo kreirate novu strancu unutar web stranice vaše agencije za nekretnine koja mora biti optimizirana u skladu sa svim pravilima SEO optimizacije kako ne bi negativno utjecala na ukupan ranking web stranice.

Dakle, prilikom unosa nove nekretnine u Dimedia nekretnine program, za svaku nekretninu napišite jedinstven naslov i opis. U njima koristite ključne riječi koje se odnose na nekretninu iz ponude.

Naslov nekretnine ujedno ima ulogu i meta naslova stoga se potrudite da bude u okviru od 70 znakova s razmacima kako bi se cijeli prikazao u rezultatima pretrage na tražilicama.

Meta title

Meta description stranice nekretnine uzima se iz opisa nekretnine. Prvih 300 znakova s razmacima ulazi u meta opis, a s obzirom na to da tražilice uglavnom prikazuju do 160 znakova s razmacima potrudite se odmah na početku istaknuti sve prednosti nekretnine.

 

Pronalaženje i otklanjanje problema je izuzetno važno

SEO greške i problemi glavni su uzrok lošijeg rangiranja stoga ih je važno što prije detektirati otkloniti. To se može postići samo kontinuiranim radom na optimizaciji stranice.

Kao što smo na samom početku rekli, tražilice stalno mijenjaju algoritme prema kojima rangiraju web stranice. Ono što je ranije bilo u skladu sa SEO smjernicama i najboljom praksom danas je možda greška koja će vas koštati bolje pozicije na tražilicama.

SEO greške moguće je detektirati preciznom analizom web stranice uz pomoć specijaliziranih online alata. Dio otkrivenih grešaka možda ćete moći sami otkloniti, a za duge će vam vjerojatno biti potrebna pomoć SEO stručnjaka iz Dimedia nekretnine tima.

Proces analize i poboljšanja optimizacije web stranice trebao bi postati dio plana kontinuiranih SEO aktivnosti poput redovitog objavljivanja i osvježavanja sadržaja na stranicama. Samo tako web stranica vaše agencije za nekretnine može postići i zadržati visoku poziciju.

 

Promjene se stalno događaju

Promjene se neprestano događaju. Tehnologija se razvija, korisnici mijenjaju navike pretraživanja i uređaje s kojih pretražuju, situacija na tržištu se mijenja, aktivnosti konkurencije postaju sve jače, trendovi u poslovanju, marketingu i digitalnom svijetu se mijenjaju, a sve to može utjecati na poziciju web stranice na tražilicama.

Samo kontinuiranim i planiranim SEO aktivnostima možete biti u stanju pratiti brze promjene u turbulentnom digitalnom svijetu, na njih adekvatno odgovoriti i zadržati poziciju na tražilicama.

Ne zaboravite, SEO optimizacija zaista je proces koji nikad ne završava. Mala promjena trendova, tržišta ili algoritma tražilica može uzrokovati veliki pad vaše stranice u rezultatima pretraživanja. Stoga budite sigurni da se prilagođavate promjenama.

Ako smatrate da sami niste u stanju kontinuirano i kvalitetno optimizirati web stranicu vaše agencije za nekretnine prepustite taj posao SEO stručnjacima iz Dimedia nekretnina.

Kao pomoć pri optimizaciji web stranice vaše agencije za nekretnine besplatno preuzmite Vodič koji smo pripremili.

Besplatno preuzmite Vodič za SEO optimizaciju